Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » RKTL koordinoimaan vesiviljelyn kehittämistä Itämeren alueella

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

RKTL koordinoimaan vesiviljelyn kehittämistä Itämeren alueella

Tiedote.
Julkaistu: 28.06.2011 klo 09:00
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos käynnistää kolmevuotisen kestävän vesiviljelyn kehittämishankkeen (AQUABEST) yhdessä 13 partnerin kanssa. Kumppanit tulevat kahdeksasta Itämeren alueen maasta. Hanketta rahoittaa EU:n Itämeriohjelma lähes kolmella miljoonalla eurolla.
Hankkeen takana on RKTL:n lisäksi maa- ja metsätalousministeriö, joka esitti ja sai kestävän vesiviljelyn kehittämisen osaksi EU:n Itämeristrategiaa. Ministeriön taustatuki myös AQUABEST-hankkeen valmisteluvaiheessa on ollut merkittävä. Myös Suomen ympäristöministeriö ja Ahvenanmaan maakuntahallitus osallistuvat hankkeen rahoitukseen.
 
AQUABEST hakee ratkaisumalleja ongelmiin, jotka vaikuttavat merkittävästi Itämeren alueen vesiviljelyn kehitysmahdollisuuksiin. Ravinteiden kierrätyksen ja poiston uusilla sovelluksilla pyritään siihen, että vesiviljely on aikaa myöten kuormitusneutraali ja poistaa merestä ravinteita ainakin saman minkä tuottaa. Tähän voidaan päästä muun muassa kalojen ja simpukoiden kasvatuksen sekä rehukalan pyynnin yhdistämisellä samoilla merialueilla.

Toinen keskeinen tavoite on vesiviljelylaitosten sijaintisuunnittelun kehittäminen niin, että tuotantopaikat ovat vesiviljelylle nykyistä paremmat mutta samalla aiheuttavat vähemmän konflikteja ympäristön kanssa.

Lisäksi hankkeessa testataan ja käyttöönotetaan uusia tuotantoteknologioita. Ulommas merelle tarvitaan nykyistä järeämpää tekniikkaa. Sisävesipuolella testataan Tanskassa kehitetyn kattamattoman kiertovesilaitostyypin soveltuvuutta muualle eteläisen Itämeren alueelle.

Jotta vesiviljelyn kehittämistyö tuottaisi parhaan mahdollisen tuloksen, myös vesiviljelyn ohjausta ja ympäristölupien myöntämistä on kehitettävä. AQUABEST-hankkeessa arvioidaan Itämeren maiden lupamallit ja tehdään tarpeelliset kehitysehdotukset.

Vesiviljelyllä tarkoitetaan vesieliöiden kasvattamista meri-, murto- ja sisävesissä sekä kiertoviljelytekniikalla kuivalla maalla. Vesissä voidaan kasvattaa kaloja, äyriäisiä, nilviäisiä sekä leviä ja muita vesikasveja. Vesiviljely on ollut maailman nopeimmin kasvava ruoantuotannon ala viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Kalan kysyntään ei enää pystytä vastaamaan kalastamalla, sillä suuri osa valtamerten kalakannoista on jo ylikalastettu. Itämeren alueella vesiviljelyn kehitys ei kuitenkaan ole ollut yhtä suotuisaa kuin maailmanlaajuisesti. Vesiviljelyn kehittäminen on kuitenkin täälläkin mahdollista, kun tuotanto on taloudellisesti, ekologisesti ja eettisesti kestävää.

Lisätietoa:
Jouni Vielma, projektikoordinaattori, RKTL, puh. 020 575 1522, jouni.vielma@rktl.fi
Unto Eskelinen, erityisasiantuntija, RKTL, puh. 020 575 1513, unto.eskelinen@rktl.fi

Liitetiedostot

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs