Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » RKTL jatkaa kalojen lisääntymisalueiden kartoittamista

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

RKTL jatkaa kalojen lisääntymisalueiden kartoittamista

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2013 klo 09:30
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) jatkaa kesällä 2013 kalojen lisääntymisalueiden kartoituksia itäisellä ja läntisellä rannikolla. Kymenlaakson merialueella kartoituksia tehdään yhteistyössä suomalais-venäläisessä TOPCONS-hankkeessa. Kartoitukset ovat osa valtakunnallista vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmaa, VELMUa, jonka tavoitteena on kerätä tietoa vedenalaisesta luonnosta merialueiden ja niiden luonnonvarojen kestävän käytön ja suojelun yhteensovittamiseksi.

Selkämeren ja Merenkurkun kartoituksissa etsitään pääasiassa kuhan, silakan ja ahvenen pienpoikasia. Itäisellä Suomenlahdella etsitään myös silakan ja ahvenen mätiä sekä vastakuoriutuneita siian poikasia. Kampelan ja piikkikampelan osalta poikasnuottauksia jatketaan keväällä Suomenlahdella ja Saaristomerellä.

Tulevana kesänä poikaspyyntipaikkoja Selkämerellä ja Merenkurkussa on noin 60 ja itäisen Suomenlahden tutkimusalueella noin 40. Tutkimusalueilta mitataan myös ympäristömuuttujia, kuten veden sameutta, suolapitoisuutta ja näkösyvyyttä.

Kartoitustulosten avulla täydennetään lisääntymisaluekarttojen kattavuutta Suomen rannikoilla ja saadaan lisätietoa mallien luotettavuuden arviointiin. Lisääntymisaluekarttoja voidaan hyödyntää paikallisesti ja alueellisesti esimerkiksi kalastusalueiden, kuntien ja ELY-keskusten toimesta kalakantojen hoidon ja rannikkoalueiden käytön suunnittelussa.

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:

TOPCONS- hankevastaava, tutkija, Varpu Mitikka, puh. 0295 327 207, varpu.mitikka@rktl.fi
VELMU- kartoitukset Selkämeri ja Merenkurkku, tutkija, Lari Veneranta, puh. 0295 327 203, lari.veneranta@rktl.fi
VELMU- hankevastaava, tutkija, Antti Lappalainen, puh. 0295 327 222, antti.lappalainen@rktl.fi

Lisätietoa lisääntymisaluetutkimuksista:

Hauki

Särki

Kuha

Siika

Lisätietoa kuhanpoikasten esiintymistodennäköisyydestä rannikolla

Kesäkuun viimeisellä viikolla Selkämereltä pyydystetty ahvenen poikanen.
Kuva: Lari Veneranta

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs