Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » RKTL aloitti susien pannoittamisen

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

RKTL aloitti susien pannoittamisen

Tiedote.
Julkaistu: 22.02.2012 klo 15:10
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos pannoitti GPS-lähettimillä viime viikonloppuna Keuruulla tämän talven ensimmäiset sudet. Pannan kaulaansa saivat kaksi viime keväänä syntynyttä pentua, joista toinen oli naaras ja toinen uros. Pennut kuuluvat Keuruulla, Virroilla ja Ähtärissä liikkuvaan susilaumaan. Sudet nukutettiin helikopterista käsin ennen pannoittamista. Pannoitus onnistui paikallisten metsästäjien avulla. Vuosi sitten onnistuttiin varustamaan lähetinpannalla lauman alfanaaras. Laumassa on alfaparin lisäksi kolme pentua. Lauman reviirillä (1 200 km2) näyttää liikkuvan näiden viiden suden lisäksi 2-3 muuta sutta.


Lähettimien käyttöön pohjautuvalla reviirien kartoituksella on keskeinen merkitys susikannan runsauden seurannassa. Nuorten susien varustaminen lähetinpannalla antaa tietoa niiden levittäytymisestä, vaelluksista ja asettumisesta uusille alueille. Valtaosa pannalla varustetuista susista on aikuisia, lisääntyviä yksilöitä, jotka elävät vakiintuneilla reviireillä. Reviirirajojen kartoitus on tärkein susikannan seurantametodi maailmassa.  Paikannustietojen perusteella voidaan myös vähentää metsästyskoirien riskiä tulla suden tappamaksi.


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos varustaa tämän talven aikana susia lähetinpannalla Keski-Suomessa ja Itä-Suomessa. Valtaosa susista otetaan kiinni moottorikelkalla.

Lisätietoa: erikoistutkija Ilpo Kojola, puh.0400 292098, ilpo.kojola(at)rktl.fi

Kuvat: Ilpo Kojola

Liitetiedostot

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs