Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Puutarhatiloilla ennätyksellinen satovuosi

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Puutarhatiloilla ennätyksellinen satovuosi

Tiedote.
Julkaistu: 02.04.2012 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Avomaanvihannessato oli 186 miljoonaa, marjasato 16 miljoonaa ja kasvihuonevihannesten sato 81 miljoonaa kiloa. Lisäksi ruukkuvihannesten määrä kohosi 98 miljoonaan ruukkuun. Tiedot perustuvat juuri valmistuneisiin Tiken (Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus) vuoden 2011 puutarhatilastojen ennakkotietoihin.

<--break->
Vuonna 2011 puutarhatuotantoa oli 4 304 yrityksessä yhteensä 16 974 hehtaarin alalla. Tästä kasvihuonealaa oli 411 hehtaaria. Yritysten lukumäärä väheni 187 yrityksellä (- 4 %). Myös kasvihuoneala väheni lievästi, mikä johtui ennen kaikkea koristekasvituotannon vähenemisestä. Avomaa-ala kasvoi. Vuoden 2011 satoennätykset johtuivat ennen kaikkea hyvistä sääoloista.

Runsas porkkana- ja sipulisato

Avomaan vihannestuotanto kohosi 186 miljoonaa kiloon, mikä on toiseksi paras puutarhatilastoinnin historiassa - vain vuonna 1997 kokonaissato oli suurempi (196 milj. kg). Myös kokonaispinta-ala kasvoi, erityisesti avomaankurkun, tarhaherneen ja ruokasipulin. Rahalliselta arvoltaan tärkeimmät kasvit tuottivat kaikkien aikojen parhaat sadot: porkkanaa saatiin pelloilta 73 miljoonaa kiloa ja ruokasipulia 25 miljoonaa kiloa.

Ruukkuvihannekset kolkuttelevat 100 miljoonan rajapyykkiä

Kasvihuonevihanneksia viljeltiin 243 hehtaarin ja ruukkuvihanneksia 26 hehtaarin alalla. Ruukkuvihanneksia tuotettiin uusi ennätys, 98 miljoonaa ruukkua, joista salaatteja suurin osa. Myös 37 miljoonan kilon kurkkusato ylitti edellisvuosien satomäärät. Tomaattisato oli myös erinomainen, 40 miljoonaa kiloa.

Myös mansikkaa ja omenaa ennätysmäärät

Vaikka marjanviljelyssäkin on yritysten määrä vähentynyt tasaiseen tahtiin, ovat jäljelle jääneet yritykset panostaneet viljelyyn. Mansikka-ala on ollut lievässä kasvussa kolmen vuoden ajan, ja viime vuonna mansikkasato kipusi ennätykselliseen lähes 13 miljoonaan kiloon. Samoin vadelma- ja pensasmustikkasato olivat selvästi aikaisempia vuosia paremmat. Sen sijaan teollisuusmarjojen, erityisesti musta- ja viherherukan tuotanto jatkoi supistumistaan.

Omenasato ylitti viime kesänä ensimmäistä kertaa viiden miljoonan kilon rajan, ja se oli 5,2 miljoonaa kiloa. Omena-ala kuitenkin hieman väheni.

Sipulikukat koristekasvituotannon valopilkku

Leikkokukkatuotannon kuihtuminen jatkui edelleen. Vuonna 2011 ruusua viljeli enää 38 viljelijää yhteensä 8 hehtaarin alalla. Leikkokukkatuotannon kokonaisala jäi vajaaseen 13 hehtaariin, missä vähennystä edellisvuoteen oli lähes 4 hehtaaria. Kesäkukkatuotanto kutistui lievästi, ja se oli vajaat 42 miljoonaa kasvia. Tärkein oli edelleen orvokki. Kukkivien ruukkukasvien määrät vähenivät selvästi. Eniten viljeltiin ruukkunarsissia, jonka tuotanto kasvoi 3,2 miljoonaan ruukkuun.

Sipulikukkatuotannon kasvu jatkui vahvana. Kukkaan hyödettiin yli 73 miljoonaa sipulia. Sipulikukkatuotannon ykkönen oli tulppaani, jonka tuotantomäärät kohosivat kuudetta vuotta peräkkäin. 2011 määrä oli jo 65 miljoonaa kappaletta.

Tilaston taustaa

Puutarhatilastojen tiedot kerätään kerran vuodessa kaikilta puutarhatuotteita myyntiin viljeleviltä yrityksiltä. Lokakuussa 2011 tehdyssä kyselyssä oli mukana kaikkiaan 5 159 yritystä.

Tiedotteeseen liittyvät tilastotaulukot löytyvät Matilda-maataloustilastopalvelusta Puutarhatilastojen kotisivulta. Lopulliset tiedot julkaistaan 14.5. kasvihuonetuotannon energiankulutustietojen yhteydessä. Alueelliset tiedot julkaistaan Puutarhatilastot 2011 -julkaisussa kesäkuussa.

Lisätietoja

Tike, Tilastopalvelut
Aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen, puh. 020 77 21364
Tilastosihteeri Arja Anttila, puh. 020 77 21362
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike.fi


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs