Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Puolan ilmastokokouksessa ei odotettavissa läpimurtoa

Puolan ilmastokokouksessa ei odotettavissa läpimurtoa

Julkaistu: 03.12.2008 klo 10:02
Julkaisija:

Puolan Poznanissa on alkanut kaksi viikkoa kestävä ilmastokokous, johon osallistuu 186 maata. Odotettavissa on vähintäänkin monimutkainen kokous.

Puolan Poznanissa on alkanut kaksi viikkoa kestävä ilmastokokous, johon osallistuu 186 maata. Odotettavissa on vähintäänkin monimutkainen kokous.

Poznanin kokouksen (ns. COP-14:n) ministeriosuus on 11.-12.12.2008. Vaikka kokoukseen ei ole ladattu suuria odotuksia, pidetään sitä tärkeänä välietappina matkalla kohti Kööpenhaminaa. Joulukuussa 2009 Kööpenhaminassa pidettävässä ilmastokokouksessa on tavoitteena maailmanlaajuinen ilmastosopimus.

Puolan ilmastokokoukseen on valmistauduttu viime vuonna Balilla sovitun toimintasuunnitelman mukaisesti. Pienempiä välikokouksia on pidetty pitkin vuotta Bangkokissa, Berliinissä ja Accrassa.

Myös Poznanin neuvottelujen aiheet määräytyvät Balilla sovittujen kokonaisuuksien perusteella.

Näiden elementtien varaan tulee rakentumaan myös kansainvälinen ilmastosopimus: pitkän tähtäyksen globaali päästövähennystavoite, teollisuusmaiden päästövähennysvelvoitteet, kehitysmaiden toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, teknologian kehittäminen ja siirto, rahoitus ja investoinnit, markkinamekanismien hyödyntäminen sekä metsäkadon vähentäminen.

- Sopimusneuvottelujen eteneminen on ollut hidasta. Yleisesti ollaankin sitä mieltä, että ellei jatkossa pystytä etenemään nopeammin, ei aika riitä sopimukseen pääsemiseksi Kööpenhaminassa. Viimeaikaiset huonot talousuutiset eivät ainakaan vauhdita neuvotteluja, summaa johtava asiantuntija Helena Vänskä EK:sta.

Ilmastosopimuksen neuvotteluprosessi on erittäin monimutkainen. Samanaikaisia neuvotteluja käydään useassa eri kokoonpanossa eri alaelimissä. Myös Poznanissa on käytännössä käynnissä kuusi eri kokousta. Hankaluuksia aiheutuu myös siitä, että neuvotteluja käydään kahdella eritahtisella raiteella (Kioto-raide ja Balin sopimusraide), jotka on tarkoitus yhdistää ennen lopullisen sopimuksen solmimista.

- Myös jännitteet ja selvät painotuserot kehittyneiden maiden ja suurten kehitysmaiden välillä ovat hankaloittaneet neuvotteluja. Keskustelujen suurin umpisolmu löytyy Yhdysvaltojen, Kiinan ja Intian suhtautumisessa sitoviin tavoitteisiin. Venäjän viimeaikaisten kommenttien perusteella sen voi lukea myös tähän ryhmään.

Näiden maiden ei odoteta liikkuvan tiukoista kannoistaan vielä Poznanissa. Ainoastaan Yhdysvaltojen uuden hallinnon toivotaan valottavan, onko Yhdysvaltojen näkemyksiin tulossa muutosta ensi vuoden aikana.

Kehitysmaaryhmältä toivotaan suostumusta siihen, että ne voitaisiin eriyttää maaryhmiksi, joihin kohdistuisi erilaisia sitoumuksia. EU edellyttää, että myös eniten päästöjä aiheuttavat kehitysmaat, esimerkiksi Kiina ja Intia, sitoutuisivat määrällisiin päästövähennystavoitteisiin kehityksen perusuraan verrattuna.

Linkki ilmastokokouksen sivuille: http://unfccc.int/2860.php

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs