Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pohjoismaiden luonnonsuojeluliitot arvostelevat hylkeiden metsästystä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Pohjoismaiden luonnonsuojeluliitot arvostelevat hylkeiden metsästystä

Tiedote.
Julkaistu: 09.01.2014 klo 15:26
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen, Ruotsin ja Tanskan luonnonsuojeluliitot ovat kirjoittaneet avoimen kirjeen maidensa hallituksille hylkeiden metsästyksen lisäämistä vastaan.

Pohjolan luonnonsuojeluliitot kyseenalaistavat hylkeenmetsästyksen lisäämisen. Tutkimusten mukaan yleensä vain harvat hyljeyksilöt aiheuttavat ongelmia ammattikalastajille. Hylkeiden pyynti pitäisi kohdistaa näihin kalanpyydyksillä käyviin ongelmia aiheuttaviin yksilöihin.

"Tehokkainta hyljevahinkojen ehkäisyä on kehittää uusia kalanpyydyksiä ja kalastustapoja", kertoo erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Suomessa harmaahylkeen pyyntikiintiö on 1 050 ja Ahvenanmaalla 450 yksilöä vuodessa. Jos Ruotsissa aloittaisiin laajamittainen hylkeenmetsästys, pyyntilupien yhteismäärä voisi kasvaa kestämättömän suureksi.

Suomessa kalastajille maksetut hylkeiden sietopalkkiot ovat osoittautuneet toimiviksi. Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF ovat vastikään kirjoittaneet Euroopan unionin komissiolle ja suositelleet niiden jatkamista myös vuosina 2014-2020.

Hyljekantojen hoidossa on huomioitava, että kaikki Itämeren hyljelajit (norppa, halli ja kirjohylje) kärsivät ilmeisesti ympäristömyrkkyjen aiheuttamista terveyshaitoista. Tällä hetkellä Suomen merialueella arvioidaan elävän 4 000 itämerennorppaa ja 10 000 harmaahyljettä eli hallia.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että itämerennorppa luokiteltiin uhanalaiseksi viime syksynä ilmestyneessä Itämeren suojelukomission (HELCOM) Punaisessa kirjassa.

 

Lisätietoja:

- erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530

Pohjoismaisten luonnonsuojelujärjestöjen kirje ympäristöministeriölle sekä maa- ja metsätalousministeriölle:
http://www.sll.fi/ajankohtaista/liitto/2013/ym-ja-mmm-pohjoismaiden-luonnonsuojelujarjestojen-kirje-hylkeiden-suojelusta-20-12

 

 

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, p. 050 564 2283, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs