Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 4.5.2009

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 4.5.2009

Julkaistu: 04.05.2009 klo 11:09
Julkaisija:

Kallaveden vedenpinta on Itkonniemen asteikolla NN+ 81,54 m, mikä on 10 cm alle ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon. Vedenpinta on noussut kevään matalimmasta lukemasta vajaan kahden viikon aikana 15 cm. Tulvakorkeuden odotetaan jäävän viimevuotista pienemmäksi.

Kallavesi

Kallaveden vedenpinta on Itkonniemen asteikolla NN+ 81,54 m, mikä on 10 cm alle ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon. Vedenpinta on noussut kevään matalimmasta lukemasta vajaan kahden viikon aikana 15 cm. Tulvakorkeuden odotetaan jäävän viimevuotista pienemmäksi.

Unnukka ja Haukivesi

Kallaveden ja Unnukan välinen korkeusero on 33 cm. Unnukan vedenpinta on lupaehtojen mukaisen ylärajan tuntumassa. Kallaveden vedenkorkeudesta johtuen Unnukan läpi virtaava vesimäärä on hieman alle ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon, mutta virtaama kasvaa koko ajan Kallaveden pinnan nousun mukana.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa oleva Haukivesi on 52 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon.  Haukiveden pinta on pysynyt jo viimeiset kaksi viikkoa samassa tasossa ja jatkossakin odotetaan vain muutaman sentin vaihtelua.

Iisalmen ja Nilsiän reitin säännöstellyt järvet

Iisalmen reitin järvet ovat nousemassa tulvakorkeuksiin. Kiuruveden nousu lienee pysähtymässä jo tänään. Poroveden ja Onkiveden pinnat nousevat vielä ehkä viikon verran. Huippukorkeuksiin nousuja ei odoteta tapahtuvan.

Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat myös nousussa. Tilanne näyttää hallitulta, eikä näissäkään vesissä ole odotettavissa suuria tulvakorkeuksia. Suurimmat vedenkorkeudet saavutetaan noin kahden viikon kuluttua.

Rautalammin reitin järvet

Rautalammin reitin järvistä Pielavesi on noussut noin 20 cm ja lisää nousua odotetaan parin viikon kuluessa lähes saman verran. Iisvesi on toistaiseksi noussut vasta 10 cm ja tulvahuippua odotetaan toukokuun loppuun. Saavutettavat tulvakorkeudet jäävät viimevuotisia pienemmiksi.

Pohjavesitilanne

Viimeaikainen kehitys pohjavesivarastoissakin on kääntynyt nousevaksi ja taso on edelleen korkea. Yksityisten kaivojen käyttäjien kannattaa varmistua, että pintavedet eivät pääse virtaamaan kaivoon.

Lumi- ja jäätilanne

Jäämittaukset Pohjois-Savon havaintopaikoilla on lopetettu. Järvet ovat vielä jään peitossa, mutta jäät heikkenevät nopeasti ja jäillä liikkuminen on jo mahdotonta rantojen sulamisen ja vedennousun vuoksi.

Rautavaaran seudulla jäljellä oleva lumen vesiarvo on 10 - 20 mm, mutta muualla Pohjois-Savossa lumet ovat sulaneet kokonaan.

Lisätietoja

Suunnitteluinsinööri Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon ympäristökeskus, puh. 0400 131 343, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs