Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.2.2009

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 2.2.2009

Julkaistu: 02.02.2009 klo 12:46
Julkaisija:

Tammikuun aikana vesistöjen vedenpinnat ovat laskeneet ajankohdalle tyypilliseen tapaan, mutta ovat edelleen selvästi keskimääräistä korkeammalla. Myös Haukiveden vedenpinta näyttää saavuttaneen huippunsa ja kääntynee helmikuun aikana laskuun.

Tammikuun aikana vesistöjen vedenpinnat ovat laskeneet ajankohdalle tyypilliseen tapaan, mutta ovat edelleen selvästi keskimääräistä korkeammalla. Myös Haukiveden vedenpinta näyttää saavuttaneen huippunsa ja kääntynee helmikuun aikana laskuun.

Kallavesi

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on NN+ 81,76 m, mikä on 24 cm yli ajankohdan pitkäaikaisen keskiarvon. Vedenpinta on laskenut tammikuun aikana 10 cm ja sen ennustetaan jatkavan laskuaan helmikuussa. Lisäjuoksutus Kallavedestä lopetettiin vuoden vaihteessa.

Unnukka ja Haukivesi

Kallaveden ja Unnukan välinen korkeusero on edelleen yli 50 cm. Unnukan vedenpinta on lupaehtojen mukaisen ylärajan tuntumassa. Unnukan läpi virtaava vesimäärä on edelleen selvästi yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon Kallaveden lisäjuoksutuksen lopettamisesta huolimatta.

Varkauden alapuolella likimain Saimaan tasossa oleva Haukivesi on lähes 80 cm ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Haukiveden pinta on pysytellyt samalla korkeudella miltei koko tammikuun. Ilman Saimaalla tehtyjä lisäjuoksutuksia Haukiveden vedenpinta olisi noin 5 cm nykyistä korkeammalla. Ennusteen mukaan Haukiveden pinta lähtee laskuun helmikuun aikana. 

Iisalmen ja Nilsiän reitin säännöstellyt järvet

Iisalmen reitin säännöstellyt järvet ovat talvikorkeuksissa. Poroveden ja Onkiveden pinta on joitakin senttimetrejä ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Vedenpintoja lasketaan helmikuun aikana 15 – 25 cm säännöstelyn lupaehtojen mukaisesti.  Kevätalennusten tarkoituksena on varastotilan tekeminen järviin kevättulvia varten.

Nilsiän reitillä Syvärin vedenpinta on laskenut tammikuun aikana 38 cm. Vuotjärvella lasku on ollut maltillisempaa, vain noin 8 cm.  Syvärin pinta on 27 cm ja Vuotjärven 7 cm säännöstellyn jakson ajankohdan keskiarvoa korkeammalla.  Molempien järvien vedenpinta laskee kevättalven aikana säännöstelylupiensa mukaisesti. Laskun päätarkoitus on voimantuotannon lisääminen, mutta sillä ehkäistään myös kevättulvia.

Rautalammin reitin järvet

Rautalammin reitin järvistä Iisveden pinta on laskenut tammikuun aikana 12 cm ja Pielaveden 14 cm.  Pielavesi on noin 20 cm ajankohdan keskiarvoa korkeammalla ja Iisvesi noin 30 cm. Myös Hankavesi-Lonkarin pinta on laskenut tammikuussa 17 cm ja on liki 30 cm joulukuussa mitattuja huippulukemia alempana. Hankavesi-Lonkarin ja muiden Rautalammin reitin järvien pinnat  jatkanevat laskuaan helmikuussa.

Jäätilanne

Pakkassäiden ja vähäisen lumipeitteen seurauksena jäät paksuuntuivat etenkin tammikuun alkupuolella melko nopeasti ja ovat monilla järvillä jo ajankohdan keskimääräisissä arvoissa. Jäänpaksuus Itkonniemen havaintopaikalla on 34 cm, mikä on noin 10 cm keskimääräistä vähemmän. Jäänpaksuus vaihtelee eri järvillä ja samankin järven eri kohdissa mm. virtausten vaikutuksesta.

Lisätietoja

Suunnitteluinsinööri Tuulikki Miettinen, Pohjois-Savon ympäristökeskus, puh. 040 770 2479, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs