Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 47 karhun metsästämiseen

Suomen riistakeskus - Pohjois-Karjala

Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 47 karhun metsästämiseen

Tiedote.
Julkaistu: 12.07.2016 klo 13:00
Julkaisija: Suomen riistakeskus - Pohjois-Karjala

Suomen riistakeskus on myöntänyt Pohjois-Karjalaan poikkeusluvat 47 karhun metsästämiseen. Lupamäärä nousi edellisvuodesta, jolloin lupia oli myönnetty 30 karhun metsästämiseen. Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaan saaliiksi saatavien karhujen enimmäismäärä on alkavana metsästysvuonna koko maassa 183 yksilöä.

Pohjois-Karjalan maakunnasta pääosa kuuluu vakiintuneen karhukannan hoitoalueeseen. Tällä alueella maakunnassa on mahdollista metsästää yhteensä 45 karhua. Lupa-alueittain määrä jakautuu siten, että Ilomantsissa voidaan metsästää 11 karhua, Lieksassa 11, Keski-Karjalan lupa-alueella yhdeksän, Joensuun lupa-alueella kuusi, Tuupovaarassa neljä, Nurmeksessa ja Valtimolla molemmissa kaksi karhua. Vakiintuneen karhukannan hoitoalueella poikkeuslupia on painotettu Kainuun metsäpeura-alueelle ja Pohjois-Karjalaan alueille, joissa karhukanta on tiheämpi kuin muualla hoitoalueella. Tavoitteena on pienentää tihentymäalueiden karhukantaa.

Pohjois-Karjalan länsiosan neljä kuntaa kuuluvat karhukannan levittäytymisvyöhykkeeseen.  Juuan ja Polvijärven lupa-alueella on luvat kahden karhun metsästämiseen. Tällä alueella karhukanta on vahvistunut ja alueella todettiin kolme Luonnonvarakeskuksen vahvistamaa karhupentuetta vuonna 2015. Poikkeuslupaa oli haettu myös Liperin ja Outokummun muodostamalle lupa-alueelle, mutta luvan myöntämiselle ei ollut perusteita, koska hakemusalueella ei ollut edellisvuonna yhtään Luonnonvarakeskuksen vahvistamaa karhupentuetta.  Karhukannan levittäytymisvyöhykkeellä tavoitteena on että karhukanta kasvaa maltillisesti, jotta alueelta siirtyisi yksilöitä harvemman kannan alueille.

Poikkeusluvat karhun metsästykseen riistakeskus on myöntänyt karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden ja Luonnonvarakeskuksen karhukannasta tekemän arvion perusteella. Kannanhoitoalueiden sisällä poikkeusluvat on kohdennettu Suomen riistakeskuksen sisäisen harkinnan perusteella hakemusalueille, joilla karhukanta on tihein tai ongelmia on esiintynyt erityisen paljon. Suurin painoarvo harkinnassa on ollut kahden edellisen kauden kirjatuilla pentuehavainnoilla, jotka kuvaavat karhukannan kehityksen vaihetta. Pentuehavainnot ovat myös perusteena Luonnonvarakeskuksen tekemälle kanta-arviolle.

Tassu -järjestelmään kirjattujen havaintojen perusteella Luonnonvarakeskus on arvioinut Pohjois-Karjalan alueen karhukannaksi 325 - 375 yli vuoden ikäistä karhua. Vuosi sitten maakunnan vastaava arvio oli 240 - 300 karhua.

Karhun metsästyskausi alkaa 20.8. ja päättyy lokakuun lopussa.

Lisätietoja riistapäällikkö Juha Kuittinen 029 431 2291

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs