Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pohjanmaalle lupa 10 karhun kannanhoidolliseen metsästykseen

Suomen riistakeskus - Pohjanmaa

Pohjanmaalle lupa 10 karhun kannanhoidolliseen metsästykseen

Tiedote.
Julkaistu: 12.07.2016 klo 13:00
Julkaisija: Suomen riistakeskus - Pohjanmaa

Suomen riistakeskus on myöntänyt kannanhoidollisen poikkeusluvan kymmenen karhun kaatamiseksi Keski-Pohjanmaalle ja Etelä-Pohjanmaan itäosiin 20.8. alkavalle metsästyskaudelle.

Karhukanta on viimeisen vuosikymmenen aikana vahvistunut huomattavasti läntisessä Suomessa. Pohjanmaan alueella karhukanta on Luonnonvarakeskuksen kanta-arvioiden perusteella kasvanut viimeiset kymmenen vuotta. Luonnonvarakeskus arvioi ennen metsästyskautta 2016 alueella olevan 125–145 vuotta vanhempaa karhua. Arvio karhukannan pentutuotosta vuonna 2016 on 35 yksilöä. Karhukanta keskittyy alueen pohjois- ja itä-osiin, jotka kuuluvat osana Suomenselän vahvan karhukannan alueeseen.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella säädetty suurin sallittu saalismäärä kehittyvän kannan hoitoalueella Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pirkanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnan poronhoitoalueen ulkopuolisella alueella, Kanta-Hämeen, Pohjanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa Kemin ja Tornion kaupunkien sekä Keminmaan kunnan alueella on yhteensä enintään 13 yksilöä. Suomen riistakeskuksen tekemän harkinnan mukaisesti Suomen riistakeskus Pohjanmaan toiminta-alueella oli mahdollista myöntää poikkeuslupa kymmenen karhun metsästämiseen. Viime vuonna poikkeuslupia myönnettiin Pohjanmaan alueelle kahdeksan kappaletta, joilla saaliiksi saatiin seitsemän karhua.

Kannanhoidollisella metsästyksellä pyritään säätelemään karhukannan kasvua karhukannan hoitosuunnitelman tavoitteiden mukaisesti. Myönnetyn poikkeusluvan ei arvioida hidastavan merkittävästi läntisessä Suomessa tavoitteeksi asetettua kannan kasvua ja levittäytymistä. Poikkeuslupa parantaa kuitenkin alueellisia valmiuksia kasvavan karhukannan kanssa toimimiseen ja mahdollistaa karhukannan ihmisarkuuden lisäämisen ja konfliktien vähentämisen alueella. Pohjanmaalla valtio on viime vuona korvannut karhujen aiheuttamia maatalous- ja kotieläinvahinkoja reilulla kymmenellä tuhannella eurolla.

Poikkeusluvat myönnetään alueille, joilla riistantutkimuksen arvioiden ja karhuista tehtyjen havaintojen perusteella on tihein karhukanta. Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla poikkeuslupia karhun metsästämiseen myönnettiin viidelle hakijalle. Alueet sijaitsevat Keski-Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaan itäosissa. Karhun metsästysaika on 20.8. – 31.10.

Lisätietoja:

Mikael Luoma, riistapäällikkö, Suomen riistakeskus Pohjanmaa
029 431 2271, mikael.luoma@riista.fi

Suomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs