Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pohjanmaalla soiden tuhoaminenkin on suurta

Suomen luonnonsuojeluliitto

Pohjanmaalla soiden tuhoaminenkin on suurta

Tiedote.
Julkaistu: 22.04.2012 klo 12:21
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton valtuuston julkilausuma Ähtärissä 22.4.2012:

Turpeenkaivuu on koko Pohjanmaalla häjympää, jopa kymmenen kertaa suurempaa kuin muualla Suomessa. Tällä hetkellä 6 prosenttia Pohjanmaan soista on turpeenotossa. Luku ei kata loppuun kaivettuja soita, reuna-alueita eikä kaivuuseen valmistelussa olevia alueita.

Turpeenotto pilaa ja happamoittaa alapuoliset vesistöt. Se tappaa kala- ja rapukantoja. Pohjanmaan turvepäästöt valuvat myös Itämereen.

Esimerkiksi Keski-Suomessa turpeen vesistöhaittoihin on jo laajasti havahduttu. Pohjanmaalla ei ole asiaa vielä ymmärretty yhtä selvästi.

Soiden pinta-alan vähentyminen on lisännyt tulvariskiä. Kesätulvat ovat yleistyneet. 90 prosenttia turvepäästöistä tapahtuu tulva-aikoina, jolloin vesiä ei saada millään keinoilla puhdistettua. Suurin osa tulvista syntyy hyvin äkillisesti, jopa muutamien vuorokausien sisällä.

Humuspäästöjen mittaus ja tarkkailu on epäonnistunut Suomessa. Sitä toteutetaan kiintoainemittauksilla, mutta orgaanisen aineksen päästöistä 90 prosenttia menee ohi näiden mittausten.

Päävastuullinen tilanteesta on Suomen valtio. Heikennetty ympäristöhallinto ei kykene valvomaan ympäristölupien noudattamista. Valtion enemmistöomistama Vapo johtaa soiden hävittämistä. Eduskunnalla olisi mahdollisuus luopua turpeen vahingollisista tuista. Turpeenpolttolaitokset ruokkivat soiden tuhoamista.

Suoluonnon suojeleminen on edullista. Soiden ekosysteemipalveluista tärkeitä ovat vesitasapainon säätely, hiilensidonta sekä marjastus- ja retkeilymahdollisuudet. Nämä ovat yhdessä arvokkaampia kuin turpeenkaivuusta saatavat hyödyt.

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii turpeenpolton lopettamista ja uutta soidensuojeluohjelmaa.

 

Taustatiedoksi:

Suomen luonnonsuojeluliiton valtuusto kokoontui Ähtärissä 21.-22.4.2012.

 

Lisätietoja:

Tuire Laurinolli, liittovaltuuston puheenjohtaja, puh. 0400-696 484

Risto Sulkava, hallituksen puheenjohtaja, puh. 050-560 2113

__

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs