Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » PHSOTEY vinkkaa: Jaa ja tarkista tietosi järvien sinilevähavainnoista Järvi&Meriwikistä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

PHSOTEY vinkkaa: Jaa ja tarkista tietosi järvien sinilevähavainnoista Järvi&Meriwikistä

Tiedote.
Julkaistu: 24.06.2015 klo 10:09
Julkaisija: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Järvi&Meriwiki on verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Sivustolta löytyvät perustiedot kaikista vähintään hehtaarin kokoisista Suomen järvistä ja Itämereltä. www.jarviwiki.fi -palvelussa kuka tahansa voi jakaa tai tarkistaa muun muassa pintaveden lämpötilan ja sinilevätilanteen.

Sivustolla on valmiit työkalut, joilla käyttäjät voivat jakaa muun muassa valokuvia ja havaintoja. Sivusto on tarkoitettu kaikille kansalaisille.

Mitä tehdä jos epäilet uineesi sinilevävedessä

Ihmisten herkkyys sinilevien aiheuttamille oireille vaihtelee suuresti. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy uinnin jälkeen puhtaalla vedellä. Sinilevä voi aiheuttaa ihon punoitusta ja kutinaa, silmä- tai nenäoireita sekä oksentelua ja ripulia.

Oireet ilmenevät yleensä muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta. Jos oireita ilmenee, iho ja silmät pestään huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä.

Myrkytystietokeskus antaa tarvittaessa lisäohjeita. Myrkytysepäilyissä hakeudu lääkäriin tai vie eläineläinlääkäriin.

Miten sinilevän voi tunnistaa

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa veteen vihreitä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Levämassaa voi kokeilla tikun avulla. Jos se hajoaa hippusina veteen, on kyseessä todennäköisesti sinilevä. Jos levä taas jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Toinen keino on ottaa leväpitoista vettä lasiin, ja antaa sen seistä noin tunnin ajan. Levä on todennäköisesti sinilevää, jos veden pinnalle nousee vihreitä hiukkasia. Pidemmän ajan kuluessa veteen voi liueta sinertävää väriä. 

Minne voit ilmoittaa sinilevästä uimarannalla

Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla kannattaa ilmoittaa kunnan terveystarkastajalle.  Järvi- ja merialueiden levähavaintoja voi tallentaa Järvi-meriwikiin (www.jarviwiki.fi), missä havainnot näkyvät valtakunnallisella levätilannekartalla.  

Lisää tietoa:

• Myrkytystietokeskus, puh. 09 471 977,
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/Sivut/Sinileva.aspx

•Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL: http://www.thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/vesi/uimarantavesi

• Sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira:

https://www.valvira.fi/ymparistoterveys/terveydensuojelu/uimavesi

• Elintarviketurvallisuusvirasto Evira:

http://www.evira.fi/portal/fi/tietoa+evirasta/asiakokonaisuudet/vierasaineet/usein+kysyttya/

• Järvi-meriwiki www.jarviwiki.fi

Päijät-Hämeen suurin sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja ja työnantaja. Intohimona hyvinvointi. Potilaan ja asiakkaan etu edellä www.phsotey.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs