Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » PHSOTEY tiedottaa: Uimahallien puhtaudessa pientä korjaamisen varaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

PHSOTEY tiedottaa: Uimahallien puhtaudessa pientä korjaamisen varaa

Tiedote.
Julkaistu: 08.06.2015 klo 10:55
Julkaisija: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän ympäristöterveyskeskuksen alueella otettiin viime vuonna pintapuhtausnäytteitä yhdeksästä uimahallista ja neljästä muusta allastilasta. Yhteensä 60 näytteen tulosten perusteella alueen uimahallien pintapuhtaudessa oli enemmän huomautettavaa kuin koko Hämeen seudulla keskimäärin.

Esimerkiksi uimahallin allastilan lattiasta otetun näytteen tulos oli huono 75 %:ssa näytteistä ja naisten pesuhuoneen istuimen tulos välttävä tai huono 50 %:ssa näytteistä. Niissä uimahalleissa, joissa näytetulokset olivat huonoja, annettiin neuvontaa omavalvonnan tehostamiseksi. Uusintanäytteillä varmistettiin, että hygieniataso oli saatu kuntoon.

Uimahallien omavalvonnan taso oli yhtymän alueella samansuuntainen kuin muiden projektiin osallistuneiden valvontayksiköiden alueella. Projektiin osallistuivat Hämeenlinnan ja Lahden kaupunkien sekä Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän valvontayksiköt.

Hygieniassa parannettavaa

Uimahallien pintahygieniassa oli monessa kohteessa parannettavaa. Kohteesta riippuen kehittämistä voi olla esimerkiksi puhdistuksen aikataulutuksessa tai pesumenetelmissä.

Käyttäjien hygienialla ja toiminnalla on tärkeä merkitys pintojen puhtauden kannalta. Pintojen lika ja mikrobit ovat yleensä lähtöisin käyttäjistä itsestään, joten puhtaanapito on sitä helpompaa, mitä paremmin tilojen käyttäjät huolehtivat omasta hygieniastaan.

Uimahallin omavalvonta on tärkeää puhdistustason parantamisen kannalta. Omavalvonta voi olla aistinvaraista seurantaa, näytteenottoa sekä henkilökunnan ja asiakkaiden palautteiden seurantaa. Seurantatulosten perusteella voidaan omin toimin nostaa puhtaus hyvälle tasolle. 

 

Taustaa: Hämeen seudullinen uimahallien ja kylpylöiden puhtausprojekti

Hämeen seudullinen projekti toteutettiin 26 kohteessa, joista uimahalleja oli 17, muita allastiloja kuusi, kylpylöitä yksi ja maauimaloita (ulkoaltaat) kaksi. Pintahygienianäytteitä otettiin yhteensä 148 kpl. Näytteistä tutkittiin mikrobien kokonaismäärä, hiivat sekä Pseudomonas aeruginosa-bakteerin esiintyminen.

Näytteitä otettiin puhtaanapidon kannalta kriittisiksi arvioiduista pinnoista ja välineistä. Tulosten perusteella puhtaudessa esiintyi puutteita etenkin allastilojen lattioista ja saunanlauteista otetuissa näytteissä. Pseudomonas aeruginosa-bakteeria todettiin ainoastaan yhdessä allastilan lattiasta otetussa näytteessä.            

Toimijoiden omavalvonnan tasoa kartoitettiin selvittämällä, onko käytössä kirjallinen siivoussuunnitelma ja seurataanko pintahygienian tasoa omavalvontanäytteenotolla. Lisäksi selvitettiin uimahallien puhdistuskäytäntöjä, kuten desinfioivien puhdistusaineiden käyttöä. Kirjallinen siivoussuunnitelma oli laadittu lähes kaikissa uimahalleissa. Useimmissa kohteissa pintahygienianäytteitä otettiin satunnaisesti, mutta säännöllisen näytteenoton suunnitelma oli puutteellinen. Puhdistuskäytännöissä ei todettu juurikaan huomautettavaa.

Lisätietoja:
Terveystarkastaja Sanna Kousa, p. 050 574 5761, sanna.kousa@phsotey.fi

Päijät-Hämeen suurin sosiaali- ja terveysalan palveluntuottaja ja työnantaja. Intohimona hyvinvointi. Potilaan ja asiakkaan etu edellä www.phsotey.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs