Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Perinteinen Luonto-Liiton kevätseuranta käynnistyy taas!

Luonto-Liitto

Perinteinen Luonto-Liiton kevätseuranta käynnistyy taas!

Tiedote.
Julkaistu: 03.03.2016 klo 08:00
Julkaisija: Luonto-Liitto

 

Leudot ilmat ovat houkutelleet jo rohkeimmat muuttolinnut palaamaan Suomeen. Varma kevään merkki on myös Luonto-Liiton Kevätseuranta, joka juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan.

Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Tämän vuoden teemana ovat lehtipuut ja pensaat.

”Puut ja pensaat ovat näkyvä osa kevättä ja erittäin tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Niiden kukinnot ovat usein kevään ainoa ravinnonlähde pölyttäjähyönteisille. Puut ja pensaat tarjoavat ravintoa ja antavat myös suojaa monille eliöille. Esimerkiksi haapa on tärkeä sadoille muille lajeille aina pienistä selkärangattomista kolopesijöihin”, sanoo kevätseurantavastaava Heikka Marttila-Tornio Luonto-Liitosta.

Kevätseurannassa havainnoidaan erityisesti haavan, näsiän, tuomen ja vaahteran kukintaa, sekä haavan ja koivun lehtien ilmaantumista. Mukana on tietysti myös monta tuttua kevätseurannan vakiolajia, kuten leskenlehti, kimalainen, kiuru, sisilisko ja lepakko.

"Tämän vuoden teemalajien tarkkailu on helppoa. Kukapa ei olisi nauttinut keväällä tuomen kukkien tuoksusta tai huomannut koivun ensimmäisiä lehtiä", Marttila-Tornio sanoo.

Kuka tahansa voi osallistua kevätseurantaan, ja se on helppoa. Ensihavaintoja lajeista voi kirjata jo nyt. Lajien runsautta arvioidaan erityisinä kevätseurantaviikonloppuina. Ensimmäinen kevätseurantaviikonloppu on 12.–13.3.2016 ja siitä eteenpäin joka toinen viikonloppu aina 4.–5.6.2016 asti. Havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, ja niiden avulla tutkitaan lajien leviämistä ja runsautta. Lapsille on tarjolla oma kevätseurantalomake, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia.

Havainnot voi kirjata osoitteessa www.kevatseuranta.fi, josta löytyy sekä sähköinen että tulostettava lomake. Tulostettavan lomakkeen voi lähettää osoitteeseen: Luonto-Liitto, Annankatu 26 A, 00100 Helsinki.

Luonto-Liitto toivottaa kaikki mukaan kevätseurantaan!

 

Lisätiedot:

Luonto-Liiton kevätseurantavastaavat:

Heikka Marttila-Tornio, heikka.marttila-tornio(at)luontoliitto.fi, puh. 044-3381543

Emilia Hämäläinen, emilia.hamalainen(at)luontoliitto.fi

--

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. 

www.luontoliitto.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs