Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Panttiparkit ilmestyivät Jyväskylän katukuvaan

PALPA

Panttiparkit ilmestyivät Jyväskylän katukuvaan

Tiedote.
Julkaistu: 09.06.2016 klo 13:00
Julkaisija: PALPA

Jyväskylän keskustan alueella kokeillaan kesän ajan panttiparkkeja tyhjille juomapakkauksille. Panttiparkkien tavoitteena on saada pullot ja tölkit pois roska-astioista ja kadun varsilta sekä edistää kesäisen kaupungin siisteyttä. Kokeilun toteuttavat Jyväskylän kaupunki ja juomapakkausten kierrätystä Suomessa hallinnoiva PALPA.

Panttiparkki on roska-astian kylkeen tai muuhun sopivaan paikkaan kiinnitettävä putkimainen teline. Kuka tahansa voi jättää tyhjän tölkin tai pullon telineeseen ohi kävellessään, ja vastaavasti kuka tahansa voi poimia panttiparkissa odottavat pantilliset pakkaukset mukaansa.

Panttiparkkeja on asennettu alkukesästä Jyväskylän keskustan alueelle, muun muassa Kirkkopuistoon, Lounaispuistoon, Matkakeskukseen, Paikallisliikennekeskukseen sekä Harjun, sataman ja rantaraitin alueille.

– Panttiparkit on sijoiteltu vilkkaille alueille ja sellaisiin paikkoihin, joissa ihmiset viettävät piknikiä. Nyt on oikea aika ottaa panttiparkit käyttöön, sillä kesän kynnyksellä ne muistuttavat kaupunkilaisille, että ympäristön puhtaanapito on yhteinen asia, kertoo katupäällikkö Tuula Smolander Jyväskylän kaupungilta.

Panttiparkki on helppo käyttää sekä palauttajalle että pullon tai tölkin matkaansa nappaavalle. Telineessä on sivuun kääntyvä pohjakappale, jonka ansiosta lieriöön kertyneet pakkaukset saa helposti talteen.

Juomapakkausten palautusjärjestelmä on hieno esimerkki kiertotaloudesta

Pantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa maailman parhaat: jopa yhdeksän kymmenestä ostetusta juomapakkauksesta palautuu takaisin kierrätykseen. Järjestelmä toimii, koska suomalaiset ovat tunnollisia pullojen ja tölkkien palauttajia.

– Juomapakkausten palautusjärjestelmä on kiertotaloutta parhaimmillaan. Järjestelmän kautta kerätty materiaali on hyvin ja tasalaatuista ja siksi se saadaan hyödynnettyä tehokkaasti uudelleen esimerkiksi uusina juomapakkauksina. Juomapakkausten palauttaminen on erittäin fiksua kierrätystä, kertoo PALPAn viestinnästä vastaava johtaja Tommi Vihavainen.

Kodeista pakkaukset palautuvat hyvin, mutta etenkin kesäisin pulloja ja tölkkejä jää ulos ja julkisiin tiloihin matkan varrelle. Tyhjiä juomapakkauksia jätetään puistoihin, roska-astioiden liepeille ja sähkökaappien päälle odottamaan kipeämmin rahaa kaipaavaa palauttajaa. Tyhjä pullo tai tölkki saattaa päätyä myös roskakoriin. Roskis ei ole pantilliselle juomapakkaukselle oikea paikka, sillä sekajätteen joukosta pakkauksia ei voi kerätä takaisin kiertoon. Pullot ja tölkit katuroskiksessa voivat myös aiheuttaa työtä kaupungin puhtaanapidolle.

– Rahanarvoisen pantin vuoksi juomapakkauksia kaivetaan roskakoreista talteen. Tonkiminen on kuitenkin ongelmallista, sillä usein se levittää roskiksesta muuta jätettä ympäristöön. Roskakori saattaa myös rikkoontua, jos sen avaamiseen käytetään voimakeinoja. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, kuinka panttiparkki-kokeilu lähtee Jyväskylässä käyntiin, toteaa Smolander.

Suomessa panttiparkkeja on käytössä myös Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Näissä kaupungeissa kokemukset ovat olleet erinomaisia. Maailmalla panttiparkkeja on käytössä muun muassa Ruotsissa eri kokoisissa kaupungeissa, kuten Tukholma, Malmö, Göteborg, Lund, Västerås, Umeå, Luulaja ja Lund sekä Saksassa Bambergissa.

Lisätietoja:

Katupäällikkö Tuula Smolander, Jyväskylän kaupunki
puh. 014 266 5137, tuula.smolander@jkl.fi

Johtaja, Jäsenpalvelut, ICT, viestintä, Tommi Vihavainen, Suomen Palautuspakkaus Oy
puh. 050 533 1903, tommi.vihavainen@palpa.fi

Liitetiedostot

PALPA – 1,7 miljardia ympäristötekoa vuodessa

Suomen Palautuspakkaus Oy:n (PALPA) tehtävänä on huolehtia pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä ja sen edistämisestä Suomessa. PALPAn kierrätysjärjestelmät kattavat lähes kaikki virvoitusjuoma-, vesi-, olut-, siideri-, lonkero- ja urheilujuomapullot ja -tölkit sekä lähes kaikki Alkossa myytävät pullot. Suomessa juomapakkausten palautusaste on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa. PALPA on voittoa tavoittelematon yritys, jonka toimintaa valvoo Pirkanmaan ELY-keskus ja jonka omistavat kaupan keskusliikkeet ja panimot.

Lisätietoa PALPAsta ja pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä:
www.palpa.fi
www.pantilliset.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs