Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pantmärken på läskedrycksburkar förändras

PALPA

Pantmärken på läskedrycksburkar förändras

Pressmeddelande.
Publicerad: 27.05.2014 kl. 10:00
Utgivare: PALPA

Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA) standardiserar pantmärket på dryckesförpackningarna. Pantbelagda aluminiumburkar går i framtiden att identifiera på det ovala pantmärke som sedan tidigare används på pantbelagda plast- och glasflaskor. Under övergångstiden förekommer det burkar med både de nya och gamla pantmärkena i butikerna.

Tölkki uudella panttimerkinnällä

Pantbelagd eller inte? Hittills har du kunnat kontrollera detta på pilmärkningen i dryckesburkens överkant och på texten PANTTI–PANT 0,15 e. I framtiden uteblir märkningen på den övre kanten. En pantbelagd burk går att identifiera på ett ovalt pantmärke som visar pantvärdet i mitten. PALPA, som hanterar återvinningssystem för dryckesförpackningar, rekommenderar att dryckestillverkarna placerar pantmärket i närheten av burkens sträckkod.

– Samma märke har sedan tidigare använts på pantbelagda plast- och glasflaskor. Identifieringen av pantbelagda förpackningar blir mer logiskt, och pantvärdet för olika förpackningar är tydligt markerat i det ovala märket, säger PALPAs verkställande direktör Pasi Nurminen.

Förändringen kommer att ske under en övergångstid på mer än tre år, som löper ut den 31 december 2017. De första burkarna med det ovala pantmärket kommer till butikerna redan under maj 2014, men ända till slutet av 2017 kommer det att finnas burkar med både den nya och den gamla pantmärkningen i butikerna.

– I det första skedet bör konsumenterna naturligtvis vara uppmärksamma på att av misstag inte hantera pantbelagda burkar som icke-pantbelagda på grund av att de saknar pilmärkningen, påpekar Nurminen.

Förändringen i pantmärket påverkar inte burkens pantvärde. Pantvärdet regleras av förordningen om dryckesförpackningar i avfallslagen, och för närvarande är pantvärdet för dryckesburkar 15 cent. Panten för burkar med den pilmärkning som kommer att försvinna återbetalas även efter 2017.

Dryckesburkar i aluminium är de vanligaste och mest returnerade dryckesförpackningarna i Finland. Av alla de pantbelagda burkar som såldes 2013 återlämnades hela 95 procent – med andra ord totalt cirka 1,2 miljarder burkar – till återvinning. Av burkarna genererades cirka 17 000 ton återvinningsaluminium som används för tillverkning av nya burkar.

Bilagor:
Bilder på den nya och den utgående pantmärkningen på dryckesburkar
En kort faktaruta om förändringen i pantmärkningen

Mer information:
verkställande direktör Pasi Nurminen, Suomen Palautuspakkaus Oy
tfn 09 8689 8665, pasi.nurminen@palpa.fi

 

Bilagor

PALPA – 1,7 miljarder miljögärningar om året
Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA) har till uppgift att ta hand om och främja återvinningen av pantbelagda dryckesförpackningar i Finland. PALPAs återvinningssystem omfattar i stort sett alla läskedrycks-, vatten-, öl-, cider-, longdrink- och sportdrycksflaskor och -burkar samt i stort sett alla de flaskor som säljs av Alko. Återvinningsgraden för dryckesförpackningar är i världsklass i Finland. PALPA är ett icke-vinstdrivande företag, vars verksamhet övervakas av NTM-centralen i Birkaland och som ägs av handelns centralaffärer och bryggerier.

Mer information om PALPA och återvinningen av pantbelagda dryckesförpackningar:
http://palpa.fi/foretag
http://www.pantilliset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs