Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Pantasuden luvaton tappo Pöytyällä: Luonnonsuojeluliitto toivoo malttia ja susivalistusta

Suomen luonnonsuojeluliitto

Pantasuden luvaton tappo Pöytyällä: Luonnonsuojeluliitto toivoo malttia ja susivalistusta

Tiedote.
Julkaistu: 16.01.2012 klo 14:34
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Susikeskustelun kärjistyminen Lounais-Suomessa sai ikävän lopun, kun sunnuntaina Pöytyällä ammuttiin yhdellä luvalla kaksi sutta. Toinen Pöytyällä ammutuista susista oli pannoitettu tutkimussusi, vieläpä lauman alfanaaras, jota ei olisi saanut luvan mukaan missään nimessä ampua.

Vastaavia tapauksia on myös aikaisemmilta vuosilta, jossa yhdellä luvalla on ammuttu useampia susia tai vääriä, ei lainkaan vahinkoja aiheuttaneita, yksilöitä. Myös joulukuussa Vieremällä tapahtuneessa sudenkaadossa rikottiin lupaehtoja. Viranomaiset tutkivat tapausta.

"Maa- ja metsätalousministeriön tulee lisätä susilupien sijasta niiden laatua ja susivalistuksen voimavaroja", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Liiton mielestä susiluvissa pitää täsmentää metsästäjien määrää ja laatua, koska yli sadan hengen jahtiporukat eivät pysy mitenkään hallinnassa.

"Susilupien harkinnassa pitää oivaltaa, että pelkät suden jäljet lumella eivät ole vahinko tai vakava uhka ihmisen turvallisuudelle. Nyt lupia on annettu metsästäjien rauhoittamiseksi, mutta luvat eivät ole onnistuneet parantamaan metsästäjien susiasenteita. Päinvastoin luvallinen metsästys on usein lisännyt myös susien salametsästystä", erityisasiantuntija Tapani Veistola arvioi.

Kaikkien susien kanssa tekemisissä olevien tahojen yhteinen etu on pitää sudet pois asutuksen läheisyydestä. Tämä ei tarkoita sitä, että jokainen nähty tai talon läheisyyteen eksyvä susi olisi ongelmayksilö.

Luonnonsuojeluliiton mielestä parasta olisi, että maa- ja metsätalousministeriö lisäisi susineuvontaa. Kun susi tulee uudelle alueelle, ministeriön pitäisi järjestää petotutkijoiden tuella tiedotustilaisuus alueen asukkaille.

 

Lisätietoja

- puheenjohtaja Risto Sulkava, puhelin 050 560 2113

- suurpetoasiantuntija Riku Lumiaro, puhelin 050 585 9857

- johtava asiantuntija Ilpo Kuronen, puhelin 0400 153 133

- erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs