Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » OXY-hankkeen edellinen kesä toi tuloksia: Hapetus paransi Tammionselän syvänteen happitilannetta

OXY-hanke

OXY-hankkeen edellinen kesä toi tuloksia: Hapetus paransi Tammionselän syvänteen happitilannetta

Tiedote.
Julkaistu: 08.07.2013 klo 08:00
Julkaisija: OXY-hanke

OXY-hanke sai toisena toimintakesänään, vuonna 2012, rohkaisevia tuloksia hapetuksen vaikutuksista Itämeren rannikkosyvänteen happitilanteeseen.

OXY-hankkeen hapetuspumppaus Haminan saaristossa ajoitettiin vuonna 2012 loppukesään ja alkusyksyyn. Tammionselän syvänteen hapettaminen aloitettiin elokuun alussa, ja se päättyi syyskuussa meren normaalin syystäyskierron jälkeen.

– Täyskierrossa syvänteen vesikerrokset sekoittuivat pohjaa myöten, ja happitilanne myös pohjan lähellä oli hyvä eikä ”tekohengitystä” antavaa hapetuspumppausta enää tarvittu, Pöyry Finland Oy:n ympäristöasiantuntija Jenni Neste kertoo.

Tuloksena korkeampi happipitoisuus

Hapetuspumppauksen käynnistyessä alkukesällä 2012 Tammionselän ja mittausten vertailualueena toimivan Kotkanselän pohjanläheisen veden happipitoisuus oli aivan sama. Hapetuskauden jälkeen happipitoisuus OXY-hankkeen kohdealueella Tammionselällä oli 1 milligrammaa litraa kohti (mg/l) vertailualuetta korkeampi. Pitoisuudet mitattiin vakiintuneen käytännön mukaisesti noin metrin pohjan yläpuolelta molemmissa mittauspisteissä. Käytössä oli jatkuvatoiminen, reaaliajassa seurattava mittaus.

Tulokset osoittavat, että hapetuspumppauksen avulla saatiin aikaan selkeä parannus syvänteen pohjanläheisen veden happitilanteessa, mikä oli myös hapetuksen tavoitteena.

– Yhdenkin milligramman parannus pohjanläheisen vesikerroksen happipitoisuudessa saa aikaan huomattavan fosforin vapautumista vähentävän vaikutuksen, johtava asiantuntija Juhani Anhava Pöyry Finland Oy:stä sanoo.

Itämeren rannikkosyvänteiden heikko happitilanne kiihdyttää meren pohjalle pitkän ajan kuluessa varastoituneen fosforin palautumista uudelleen levien ravinteeksi. Tämä meren sisäinen ravinnekuormitus on yksi merkittävistä Itämeren rehevöittäjistä. OXY-hanke kokeilee järviolosuhteista tuttua hapettamista uutena keinona Itämeren sisäisen kuormituksen hillitsemiseen ja rannikkovesien rehevöitymisen ehkäisemiseen.

 

Lisätietoja

Jaana Tyynismaa, Pöyry Finland Oy, Ympäristö, p. 010 33 26606, jaana.tyynismaa@poyry.com

Juhani Anhava, Pöyry Finland Oy, Ympäristö, p. 040 777 6323, juhani.anhava@poyry.com

www.oxy-itameri.fi

 

OXY on kolmivuotinen pioneerihanke, jossa aiemmin järvistä tuttua hapettamismenetelmää kokeillaan Itämeren sisäisen ravinnekuormituksen hillitsemiseen ja rannikkovesien rehevöitymisen ehkäisemiseen. OXY-hanke on kerännyt kokemuksia Tammionselällä vuodesta 2011 lähtien.

Hanke on saanut alkunsa Pöyryn Baltic Sea Action Groupille tekemästä vapaaehtoisesta Itämeri-sitoumuksesta. Pöyryn koordinoima hanke tähtää Itämeren vakavimman ongelman, rehevöitymisen, hillitsemiseen. Hankkeen tavoitteena on löytää ratkaisuja happitilanteen parantamiseen Itämeren rannikkovesien syvänteissä sekä meren sisäisen kuormituksen vähentämiseen. Hanke on saanut rahoitusta yrityksiltä, Haminan kaupungilta sekä EU:lta ja Kaakkois-Suomen ELY-keskukselta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs