Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Oulun yliopiston tiedote: Lämpeneminen uhkaa lähteiden lajistoa

Oulun yliopisto

Oulun yliopiston tiedote: Lämpeneminen uhkaa lähteiden lajistoa

Tiedote.
Julkaistu: 11.11.2015 klo 09:46
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Luonnontieteellinen tiedekunta, ekologian tutkimusryhmä
Tiedote 11.11.2015

Lämpeneminen uhkaa lähteiden lajistoa

Lähteet ja lähteiköt ovat lajistollisesti monimuotoisia ja luonnonsuojelullisesti arvokkaita elinympäristöjä, joiden olemassaolo on täysin pohjavedestä riippuvaista. Viime vuosien tutkimukset ovat osoittaneet, että pohjavedet ovat järvien ja jokien tavoin alttiita ilmaston lämpenemisen aiheuttamille muutoksille.

Oulun yliopiston ekologian tutkimusryhmän ja tutkijatohtori Jussi Jyväsjärven johtamassa tuoreessa suomalais-ruotsalaisessa yhteistutkimuksessa tarkasteltiin valtakunnallisiin seuranta-aineistoihin perustuvia veden lämpötilan muutoksia kaikkiaan 66 pohjoismaisessa lähteessä vuosina 1968–2012. Tulosten mukaan merkittävä osa (82 %) lähteistä on lämmennyt tarkasteltavan jakson aikana.

Tutkimus on ensimmäinen, jossa osoitetaan, että ilmastonmuutoksen vaikutukset vaarantavat pohjavesistä riippuvien ekosysteemien monimuotoisuuden.

Tutkijatohtori Jussi Jyväsjärven mukaan suomalaisista lähde- ja latvapuroista koostuvan biologisen aineiston perusteella jo muutamien asteiden veden lämpeneminen voi karsia kylmään lähdeympäristöön luontaisesti erikoistuneita kasveja ja selkärangattomien lajeja. Tämä johtaa alkuperäisen lähdelajiston monimuotoisuuden heikkenemiseen ja latvavesien kasvi- ja eläinlajiston alueelliseen samankaltaistumiseen.

Tämänhetkisten päästöskenaarioiden perusteella useiden lämpöasteiden nousu lähteiden veden lämpötilassa näyttää todennäköiseltä seuraavien vuosikymmenten aikana.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Global Change Biology -lehdessä 6.11.2015. 

Lisätietoja:

tutkijatohtori, FT Jussi Jyväsjärvi, Oulun yliopisto, puh. 050-358 5935, jussi.jyvasjarvi(at)oulu.fi;

Artikkeli ”Climate-induced warming imposes a threat to north European spring ecosystems”  (Jyväsjärvi, J., Marttila, H., Rossi, P.M., Ala-Aho, P., Olofsson, B., Nisell, J., Backman, B., Ilmonen, J., Virtanen, R., Paasivirta, L., Britschgi, R., Kløve, B. & Muotka, T.) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.13067/abstract;

viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs