Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Oulujärven yleisveden pyydysluvat ostetaan nyt Metsähallitukselta

Metsähallitus

Oulujärven yleisveden pyydysluvat ostetaan nyt Metsähallitukselta

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2016 klo 09:21
Julkaisija: Metsähallitus

Vuoden 2016 alussa voimaan tullut uusi kalastuslaki muutti Oulujärven yleisvesialueen kalastusjärjestelyjä. Lakimuutoksen myötä kalastuksen järjestäminen siirtyi Oulujärven kalastusalueelta Metsähallituksen vastuulle. Yleisvesialue on valtion omistamaa vesialuetta, jota Oulujärvessä on Ärjän- ja Niskanselällä yhteensä 31 496 hehtaaria. Lakimuutoksen jälkeen Metsähallitus vastaa kaikkien valtion omistamien vesialueiden kalastusjärjestelyistä.


Pyydysluvat kuntoon
Uusi kalastuslaki määrää, että harrastusmuotoisessa pyydyskalastuksessa saa käyttää enintään 240 metriä (8 kpl) verkkoja. Suuremman verkkomäärän käyttäminen on sallittua vain kaupallisille kalastajille. Metsähallituksen myymällä yhdellä, 6 euron arvoisella pyydysyksikkömerkillä saa käyttää enintään 31 m pitkää verkkoa, jonka korkeutta ei ole rajoitettu. Vaihtoehtoisesti yhdellä merkillä voi kalastaa myös kolmella katiskalla, 10 syöttikoukulla, enintään 1,5 m korkealla rysällä, enintään 100 koukun pitkäsiimalla, atraimella, harppuunalla tai jousella.
Pyydyslupien hankkiminen onnistuu soittamalla Metsähallituksen erälupien palvelunumeroon 020 69 2424 arkisin klo 8-16. Tilatut pyydysmerkit ja lasku toimitetaan postitse kotiin.
Kaupallisen kalastuksen (ent. ammattikalastus) lupia ei voi ostaa normaalien Metsähallituksen myyntikanavien kautta, vaan ne myönnetään hakemuksesta erillisinä päätöksinä. Lisätietoja saa verkosta sivulta www.eräluvat.fi 

Kalastusta on rajoitettu
Lapin ELY- keskuksen tekemällä päätöksellä kuhan alamitta on Oulujärvellä 45 cm. Elyn päätöksen mukaan enimmillään sallitusta 8 verkosta 6 osalta on Oulujärvellä kielletty solmuväliltään 20-54 millimetriä olevien verkkojen käyttö. Kahden verkon osalta solmuvälirajoitusta ei ole. Metsähallituksen lupaehto on Elyn päätöstä tiukempi: solmuväliltään 20-54 mm verkkojen käyttö on kokonaan kielletty vapaa- ajan verkkokalastuksessa Metsähallituksen hallinnoimilla vesialueilla Oulujärvellä vuonna 2016. Kiellon avulla pyritään turvaamaan voimakkaasti taantuneen, taloudellisesti arvokkaan kuhakannan elpymistä. Kalastusrajoitusten noudattamista valvovat viranomaisten lisäksi myös koulutetut kalastuksenvalvojat.

Viehekalastamaan kalastonhoitomaksulla, uisteluun lupa kalastusalueelta
Voimassa olevan kalastuslain mukaan kaikilla 18- 64 vuotiailla, jotka kalastavat muutoin kuin onkimalla tai pilkkimällä tulee olla maksettuna kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksu sisältää myös oikeuden yhdellä vavalla tapahtuvaan kalastukseen. Maksun voi lunastaa www.eräluvat.fi verkkokaupasta, Erälupien palvelunumerosta 020 69 2424 tai R-kioskeilta.
Useamman vavan viehekalastus Oulujärvellä tapahtuu edelleen Oulujärven kalastusalueen myymällä viehekalastusluvalla. Vieheluvan ehdoista ja myynnistä vastaa kalastusalue ja se tapahtuu entisten myyntikanavien kautta.

 

Lisätietoja: suunnittelija Pasi Korhonen, pasi.korhonen@metsa.fi  +358 40 1589412

Metsähallituksen luontopalvelut  suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä Metsähallituksen eräasiat.


Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs