Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Ota tai jätä – panttiparkki kannustaa pullojen kierrättämiseen

PALPA

Ota tai jätä – panttiparkki kannustaa pullojen kierrättämiseen

Tiedote.
Julkaistu: 20.08.2014 klo 13:37
Julkaisija: PALPA

Helsingissä kokeillaan tänä syksynä julkisten roska-astioiden kylkeen asennettavia panttiparkkeja. Panttiparkki on teline, johon tyhjän, pantillisen pullon tai tölkin voi jättää odottamaan palauttajaansa. Kokeilun takana ovat juomapakkausten kierrätyksestä vastaava Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA) ja Helsingin kaupunki.

PanttiparkkiPantillisten juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa kansainvälisestikin vertailtuna erittäin korkeat, kaikissa pakkaustyypeissä yli 90 %. Pakkauksia jää kuitenkin myös palauttamatta: esimerkiksi työ-, koulu- tai harrastusmatkalla tai puistopiknikillä tyhjennetty pullo tai tölkki ei aina päädykään kierrätykseen.

Roska-astian liepeille kerääjäänsä odottamaan jätetyt pullot ja tölkit eivät ole mikään kaupungin kaunistus, ja roskikseen heitetty pakkaus voi päätyä kokonaan kierrätyksen ulottumattomiin.

– Ympäristön kannalta on kaameaa tuhlausta, jos kierrätyskelpoinen materiaali päätyy sekajätteeseen. Pantillisen juomapakkausten kierrätysjärjestelmän kautta kerätty materiaali on hyvin puhdasta ja määrätyn laatuista, ja sillä on siksi hyvä jälleenkäyttöarvo. Juomapakkauksen palauttaminen on aina ympäristöteko, sanoo PALPAn toimitusjohtaja Pasi Nurminen.

Panttiparkki yhdistää tyhjän pullon jättäjän ja ottajan

Panttiparkki on roska-astian kylkeen kiinnitettävä putki, johon tyhjentyneet tölkit ja pullot voi jättää odottamaan vähemmän kiireistä tai kipeämmin rahaa kaipaavaa palauttajaa. Pakkausta ei siis tarvitse nakata sekajätteen sekaan tai jättää roskiksen viereen ympäristöä rumentamaan. Panttiparkissa on sivuun kääntyvä pohjakappale, jonka ansiosta halukkaan palauttajan on helppo ottaa lieriöön kertyneet pullot tai tölkit talteen.

– Pantilliset pullot häviävät kaupungilta muutenkin muuta roskaa sujuvammin. Panttiparkin ideana on tukea tätä kaupunkilaisten oma-aloitteista kierrätystoimintaa. Toiveena on, että panttiparkin ansiosta roska-astiat eivät täyttyisi ennen aikojaan paljon tilaa vievistä pulloista ja tölkeistä. Roskisten käyttöikäkin saattaa pidentyä, kun ihmisten ei tarvitse aukoa niitä panttien toivossa, sanoo Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri.

Tyhjät juomapakkaukset eivät jää pyörimään roskiksen ympärille, ja roskatkin pysyvät paremmin astioissa, kun pantillisia pakkauksia ei tarvitse kaivella muiden jätteiden seasta. Lisäksi pantilliset pakkaukset pysyvät siisteinä ja palautuskelpoisina eivätkä ruttaannu kadulla tai roska-astiassa pyöriessään.

Kokeilu alkaa Hesperianpuistossa

Panttiparkkeja kokeillaan elokuusta alkaen Hesperianpuiston rantaosuudella, Mannerheimintien ja Töölönlahden välissä. Yhteensä panttiparkkeja asennetaan tässä vaiheessa muutamia kymmeniä.

Vastaavia kokeiluja on tehty muualla Euroopassa. Nyt Helsingissä kokeiltavien panttiparkkien kaltaiset putket ovat käytössä useissa ruotsalaisissa kaupungeissa, mm. Tukholmassa, Umeåssa, Luulajassa ja Lundissa. Vastaavanlaisia ratkaisuja on käytössä on myös Saksassa.

 

Liitteenä kuvia panttiparkista asennettuna.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Pasi Nurminen, Suomen Palautuspakkaus Oy
puh. 09 8689 8665, pasi.nurminen@palpa.fi

Liitetiedostot

 

PALPA – 1,7 miljardia ympäristötekoa vuodessa
Suomen Palautuspakkaus Oy:n (PALPA) tehtävänä on huolehtia pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä ja sen edistämisestä Suomessa. PALPAn kierrätysjärjestelmät kattavat lähes kaikki virvoitusjuoma-, vesi-, olut-, siideri-, lonkero- ja urheilujuomapullot ja -tölkit sekä lähes kaikki Alkossa myytävät pullot. Suomessa juomapakkausten palautusaste on maailmanlaajuisesti huippuluokkaa. PALPA on voittoa tavoittelematon yritys, jonka toimintaa valvoo Pirkanmaan ELY-keskus ja jonka omistavat kaupan keskusliikkeet ja panimot.

Lisätietoa PALPAsta ja pantillisten juomapakkausten kierrätyksestä:
http://www.palpa.fi/yritys
http://www.pantilliset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs