Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Örön linnakesaari aukeaa tänään 1.6. yleisölle 100 vuotta linnakkeen perustamisen jälkeen

Metsähallitus

Örön linnakesaari aukeaa tänään 1.6. yleisölle 100 vuotta linnakkeen perustamisen jälkeen

Tiedote.
Julkaistu: 01.06.2015 klo 09:15
Julkaisija: Metsähallitus

– Saari kiinnostaa ja houkuttelee matkailijoita

Salaperäinen, suljettuna pysynyt Örön linnakesaari avataan tänään 1.6. yleisölle. Avautuminen osuu vuoteen, jolloin on kulunut 100 vuotta siitä, kun venäläiset aloittivat Örön linnakkeen rakentamisen. Metsähallitus on tehnyt talven aikana saarella mittavan työurakan, jotta saari voi palvella kävijöitä Saaristomeren luontomatkailukeskuksena. Örö on jo kiinnostanut matkailijoita. Saaren vetovoimatekijät ovat sen ainutlaatuisessa luonnossa, sotahistoriassa ja retkeilyreiteissä. Sinne pääsee myös ilman omaa venettä.

Tästä päivästä alkaen Örön saari palvelee kävijöitä monin tavoin. Saaristomeren kansallispuistoon liitetyllä saarella on 70-paikkainen vierassatama, ravintola, kahvila, opastuspalveluja, sauna, vuokrattavia pientaloja, asuntoja ja petipaikkoja, telttailupaikka ja rantautumislaituri melojille. Palvelut on sijoitettu armeijan käytössä olleisiin rakennuksiin, joita on pitkin vuotta kunnostettu.

Saareen on kesäkautena säännöllinen päivittäinen alusliikenne mantereelta, ja monet charter- ja taksiveneet järjestävät kyytejä yksittäisille kävijöille ja ryhmille.

”Toivottamme veneilijät lämpimästi tervetulleeksi turvalliseen ja upouuteen vierassatamaamme Haluamme kuitenkin, että muutkin kuin veneilijät tulevat kokemaan Örön upean luonnon ja jännittävän sotahistorian. Öröhön voi tulla esimerkiksi päiväretkelle, viikoksi tai viikonlopuksi omaan taloon tai pitämään leirikoulua. Örö sopii myös yritysten retkikohteeksi ja kokouspaikaksi”, sanoo Örön kehittämisestä vastaava Jouko Högmander Metsähallituksen luontopalveluista.

Saaren avautuminen on jo nyt herättänyt paljon kiinnostusta kauempaakin tulevien kävijöiden keskuudessa, ja vierailuvarauksia on tehty lupaavasti.

”Saari ei ole vielä valmis, vaan kesäkauden jälkeen työt jatkuvat. Uskon kuitenkin, että moni haluaa olla ensimmäisten joukossa näkemässä ja kokemassa Örön ihmeet”, Högmander sanoo.

Monta syytä mennä Öröhön

Örön luonto on monin tavoin ainutlaatuinen. Saarella on tavattu 1656 perhoslajia, ja se onkin maamme arvokkaimpia perhospaikkoja. Saarelta löytyvät Suomen ainoat esiintymät lännenkylmäkukkia ja etelänkylmäkukkia. Saaren yleisilme vaihtelee rehevistä rantalehdoista paahteisiin nummimaisemiin ja jyrkistä rantakallioista pitkiin hiekkarantoihin.

Örön linnakesaari tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen rannikkopuolustuksen 100-vuotisesta historiasta tsaarin ajoilta nykypäivään. Päänähtävyydet ovat 12 tuuman kasarmialue ja järeä tykkipatteri, 6 tuuman kasarmialue ja tykkipatteri sekä modernimmat lähipuolustusasemat eri puolilla saarta. Tsaarinaikaiset mukulakivitiet ja luontopolut innostavat kiertämään saarta. Saareen voi tutustua omatoimisesti tai tilata opastuksen.

Lauantaina 6.6. saarella on avoimet ovet, jolloin järjestetään muun muassa ilmaisia opastuksia. Tiedot päivän ohjelmasta sekä Örön nähtävyyksistä, yhteyksistä ja palveluista löytyvät osoitteesta www.örö.fi.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Jouko Högmander, puh. 0400 826 4400, Metsähallitus
Valokuvat:

-  (ikävä2.jpg) Örön mukulakiviteiden nimet Pitkä ikävä ja Lyhyt ikävä kertovat saaren sotahistoriasta. Nykykävijää ne innostavat retkeilemään saarella. Kuva: Metsähallitus / Jouko Högmander
- (kylmänkukka1.jpg) Lännenkylmäkukan ainoa esiintymä Suomessa on Örössä. Kuva: Päivi Rosqvist / Metsähallitus
-  (aamu1.jpg) Sotahistoria on edelleen läsnä Örössä muun muassa 12 tuuman kasarmialueella sekä mahtavissa kasemateissa. Kuva: Metsähallitus / Jaakko Ruola

www.örö.fi
www.luontoon.fi/oro

Liitetiedostot

 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs