Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Opinnäytetyö: Puutteelliset suunnitelmat lisäävät ympäristörakentamisen kustannuksia

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Puutteelliset suunnitelmat lisäävät ympäristörakentamisen kustannuksia

Tiedote.
Julkaistu: 27.11.2014 klo 11:45
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Tilaajan ja urakoitsijan kannalta ympäristörakentamisen prosessin onnistumiseen vaikuttavat mm. suunnitelmien laatu, mahdolliset laskentavirheet sekä puutteet työnsuunnittelussa. Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuva Marja Mastosalo on selvittänyt opinnäytetyössään ympäristörakentamisen vaiheita ja toimivuutta sekä työnjohtajan roolia.

Suunnitelmien laadun vaikutus

Tutkimuksessa etsittiin toistuvia tekijöitä, jotka voivat vaikuttavat rakentamisen taloudelliseen lopputulokseen. Yksi merkittävimmistä tekijöistä oli suunnitelmien laatu. Puutteelliset suunnitelmat voivat johtaa laskentavirheeseen tarjouksessa. Ne voivat myös aiheuttaa tulkintavirheitä urakkarajoissa. Huonoimmassa tilanteessa puutteelliset suunnitelmat johtavat ylihintaiseen tai väärin laskettuun urakkatarjoukseen. Ne voivat aiheuttaa muutoksia aikatauluihin, ja pahimmillaan työn valmistumisajankohta voi siirtyä. Materiaaleja voidaan tilata vääriä määriä työmaalle. Kaikki nämä tekijät voivat aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia sekä laskutettavia lisätöitä työmaalle.  Tutkimuksessa toivottiin tilaajapuolelle asiantuntemusta, jotta suunnitelmien laatu osattaisiin varmistaa. Suunnitelmat pitäisi teettää ammattitaitoisella suunnittelijalla.

Työnjohtajan rooli ympäristörakentamisen toimivuudessa

Työnjohtajan on oltava organisointikykyinen ja hänen täytyy omata hyvät neuvottelutaidot. Tarjouslaskennan hallinta on erittäin tärkeä taito. Työnjohtajan on tunnettava eri työmenetelmiä sekä tiedettävä, kuinka paljon kukin työvaiheen suorittaminen vie aikaa. Hänen on oltava varsin monitaitoinen ja sopeutuva persoona. Työnjohtajan roolia ei voi ohittaa rakentamisen toimivuutta arvioitaessa. Tulevaisuudessa tärkeiksi taidoiksi nousevat sopimustekniikan tuntemus ja neuvottelutaidot.

Lisätietoja:
Marja Mastosalo, puh. 040 197 2179, marja.mastosalo(a)pp.inet.fi 

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs