Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Opinnäytetyö: Hämeenlinnan Verkatehtaan viheralueiden yleisilmettä ja hoitotasoa kohennetaan

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Opinnäytetyö: Hämeenlinnan Verkatehtaan viheralueiden yleisilmettä ja hoitotasoa kohennetaan

Tiedote.
Julkaistu: 04.12.2014 klo 13:02
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun koulutusohjelman opiskelija Mona Kalpala on laatinut Hämeenlinnan Verkatehtaan viheralueille kehittämissuunnitelman opinnäytetyönään. Kehittämissuunnitelmassa tarkastellaan viheralueiden nykykuntoa ja määritellään viheralueiden vaatimat kunnostus- ja hoitotoimenpiteet. Kehittämissuunnitelman avulla viheralueiden yleisilme halutaan nostaa vastaamaan edustusviheralueiden A1-hoitoluokkaa.

Verkatehtaan viheralueille ei ole aiemmin laadittu kehittämissuunnitelmaa. Viheralueiden hoidosta vastaa LinnanInfra Oy. Puistomestari Vesa Vuorinen koki, että Verkatehtaan viheralueet vaatisivat kirjallisen ohjeistuksen kasvillisuustyypeittäin. Vesa Vuorinen otti yhteyttä Hämeen ammattikorkeakoulun Lepaan yksikköön ja ehdotti Verkatehtaan viheralueiden kehittämissuunnitelmaa opinnäytetyönaiheeksi. Mielenkiintoiseen aiheeseen tarttui Mona Kalpala.

Valmistunut kehittämissuunnitelma toimii LinnanInfran työvälineenä alueen hoidon vaatimien toimenpiteiden organisoinnissa, työaikataulujen suunnittelussa ja resurssien käytössä. Laaditussa kehittämissuunnitelmassa määritellään, miten viheralueiden kasvillisuutta tulee hoitaa ja kunnossapitää, jotta niiden kunto jatkossa vastaisi edustusviheralueet A1-hoitoluokitusta.
Edustusviheralueet A1 määritellään olevan tärkeiden julkisten rakennusten pihoja ja keskeisiä kaupunkipuistoja tai -aukioita. Verkatehtaan viheralueet sijaitsevat keskeisellä paikalla Hämeenlinnan keskustassa, kuuluvat kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen miljööseen ja ovat osa Hämeenlinnan kansallista kaupunkipuistoa. Näistä lähtökohdista katsottuna Verkatehtaan viheralueet vaativat nykyisen ilmeen kohennusta alueita kunnostamalla ja hoitoa tehostamalla.

Verkatehtaan viheralueiden nykytilan tarkastelussa alueet jakaantuivat erillisiä kunnostustoimenpiteitä vaativiin alueisiin ja normaaleilla hoitotoimenpiteillä ylläpidettäviin alueisiin. Kunnostettavat alueet ovat heikoimmassa kunnossa ja vaativat kiireellisimmin toimenpiteitä. Kunnostustoimien toteutuksen jälkeen Verkatehtaan viheralueita hoidetaan kehittämissuunnitelman hoito-ohjeiden mukaan korkeatasoisesti. Hoidon tavoitteena on paikan yleisilmeen ylläpitäminen jatkuvasti edustuskelpoisena.

Lisätiedot: Mona Kalpala, sp. mona.kalpala@student.hamk.fi

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti
Visamäentie 35 A, PL 230
13101 Hämeenlinna
sp. tiedotus@hamk.fi, p. (03) 6461 (vaihde)

www.hamk.fi

HAMK kuuluu ammattikorkeakoulujen strategiseen FUAS-liittoumaan yhdessä LAMKin ja Laurean kanssa.

www.fuas.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs