Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Öljysäiliökartoitus on käynnissä Päijät-Hämeessä

Lahden ammattikorkeakoulu

Öljysäiliökartoitus on käynnissä Päijät-Hämeessä

Tiedote.
Julkaistu: 25.11.2014 klo 09:41
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa, Padasjoella ja Sysmässä on käynnistynyt lämmitysöljysäiliöiden ja maatilojen farmarisäiliöiden kartoitushanke. Kartoituksen tavoitteena on päivittää pelastuslaitoksen säiliörekisteri ajan tasalle sekä jakaa tietoa öljysäiliön turvallisesta käytöstä. Kartoituksen toteuttaa Lahden ammattikorkeakoulun TANKKI-hanke yhteistyössä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen, kohdekuntien ja Hämeen ELY-keskuksen kanssa. TANKKI-hanke on toteuttanut kyselyn aiemmin myös Päijät-Hämeen kunnista Hollolassa ja Nastolassa.

Käynnistynyt kartoitus tehdään kirje- ja sähköisenä kyselynä marras-joulukuun aikana kaikille tiedossa oleville öljylämmitteisille kiinteistöille ja maatiloille. TANKKI-hankkeen henkilökunta kehottaa vastaamaan kyselyyn myös siinä tapauksessa, jos suora kirjekysely ei ole tavoittanut lämmitysöljy- tai farmarisäiliön omistajaa. Kyselyyn voi vastata ottamalla yhteyttä hankkeen projektipäällikköön tai täyttämällä se sähköisesti osoitteessa www.lamk.fi/tankki.

Kunnissa on käytössä edelleen paljon vanhoja öljysäiliöitä. Kun säiliö laitteistoineen lähentelee puolen vuosisadan ikää, on öljyn pääseminen maaperään ja sitä kautta pohjaveteen todellinen riski. Maaperään tai talon rakenteisiin vuotaneen öljyn puhdistamisesta aiheutuvat kustannukset ovat helposti kymmeniä tuhansia euroja ja jäävät usein kiinteistön omistajan maksettaviksi.

Säiliön tarkastaminen kannattaa

Tarkastamaton öljysäiliö on todellinen riski. Öljysäiliön kunnossapito on kiinteistön omistajan ja haltijan vastuulla. Yksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä on säännöllinen hyväksytyn tarkastusliikkeen tekemä säiliötarkastus. Säännöllisesti tehdyt huollot ja tarkastukset pidentävät niin öljysäiliön kuin koko öljylämmitysjärjestelmän käyttöikää sekä pienentävät öljyvahingon riskiä huomattavasti. Tarkemmat tiedot säiliöiden tarkastusväleistä saa kunnan ympäristönsuojelumääräyksistä tai ottamalla yhteyttä ympäristötoimistoon.

TANKKI-hankkeen tavoitteena on öljysäiliöiden aiheuttamien ympäristöriskien pienentäminen Kanta- ja Päijät-Hämeessä. Hankkeessa lisätään säiliönomistajien tietoisuutta öljysäiliöihin liittyvistä velvollisuuksista ja öljyvahingon ehkäisemisestä. TANKKI on EAKR-rahoitteinen hanke, jota koordinoi Lahden ammattikorkeakoulu.

LISÄTIETOJA
Tarja Asikainen
Projektipäällikkö, TANKKI-hanke 
Lahden ammattikorkeakoulu
p. 044 708 1516
tarja.asikainen[@]lamk.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs