Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » ”Nyt on meren vuoro”: Metsähallitus satsaa Itämereen

Metsähallitus

”Nyt on meren vuoro”: Metsähallitus satsaa Itämereen

Tiedote.
Julkaistu: 16.07.2015 klo 16:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metsistä, soista ja tuntureista tunnettu Metsähallitus on myös sininen. ”Työskentelemme lähitulevaisuudessa lujasti Itämeren hyvinvoinnin eteen ja parannamme palveluja merikohteissamme”, pääjohtaja Esa Härmälä sanoi torstaina SuomiAreenan Itämeri-tilaisuudessa.

”Suomalaiset eivät varmaan tiedosta, kuinka suuresta vesialasta Metsähallitus on vastuussa”, Härmälä sanoo. ”Hallinnassamme on yli kolme miljoonaa hehtaaria valtion vesialueita ja lupaavia merellisiä matkailukohteita. Olemmekin puhuneet paljon sinisestä Metsähallituksesta viime aikoina eli nyt on meren vuoro.”

Panostaminen siniseen Metsähallitukseen näkyy niin meriluonnon suojelussa ja merellisillä kohteilla tarjottavissa palveluissa, mutta myös sisävesillä.

Esimerkkinä uusista vierailukohteista Härmälä mainitsee Saaristomeren kansallispuiston ja Örön linnakesaaren. Työ- ja elinkeinoministeriön matkailun kärkihankkeisiin kuuluva Örö on juuri  avattu suurelle yleisölle. Säistä huolimatta 70 paikan uusi venesatama on ollut jatkuvasti täynnä.

”Olemme kartoittaneet Örössä rakennusten kunnon, remontoineet pientalot, retkeilymajan sekä ravintolan ja syksyllä työ jatkuu. Paikalla käyneenä en voi muuta kuin kehua. En olisi uskonut, että meillä Suomessa on tällaisia helmiä. Suosittelen kaikille meriluonnosta vähänkään kiinnostuneille liittämään Örön tulevien vuosien käyntilistaansa”, Härmälä sanoi.

Täällä lähempänä Poria on myös kohde jolla on potentiaalia; Selkämeren kansallispuistossa sijaitseva Säpin majakkasaari. Luontomatkailun kehittyminen ja meriturvallisuus edellyttävät Säpin sataman kunnostamista ja arviolta 1,2 miljoonan euron rahoitusta.

Nämä esimerkit kertovat meriluontoon liittyvistä matkailun mahdollisuuksista. Asia on mainittu myös Sipilän hallitusohjelmassa, jossa luvataan lisätä virkistys- ja luontomatkailua, samoin kuin vauhdittaa kestävää kasvua veteen liittyvien elinkeinojen ja osaamisen avulla.

Metsähallitus panostaa luontokartoituksissaan vedenalaisen luontomme helmien löytämiseen ja suojeluun. ”Teimme kesäkuussa Itämeren suojelusäätiölle (Baltic Sea Action Group, BSAG) sitoumuksen. Hankkeen puitteissa pyrimme parantamaan osaltamme Itämeren tilaa. Jalostamme keräämäämme luontoinventointitietoa kartoiksi, jota voidaan suojelutyössä hyödyntää. Koulutamme henkilöstöä parantamaan vesien tilaa metsissä ja valuma-alueilla.”

”Orastavana ajatuksena näen mielessäni myös Itämeren rannoilla toimivien metsähallitusten yhteistyön yhteisen meremme suojelussa. Metsien rooli ravinnepäästöissä on toki pieni. Silti metsätalouskin tarjoaa mahdollisuuksia vesien suojeluun ja ravinteiden kierrättämiseen, ottaen huomioon että Itämeren rantavaltioiden puolen tusinaa valtionmetsäorganisaatiota hoitavat suunnilleen koko Suomen pinta-alan kokoista valuma-aluetta.”

Esa Härmälä muistutti myös maisemanhoidon merkityksestä. Suomen hienot, vielä pari vuosikymmentä sitten matkailijoiden nähtävillä olleet järvimaisemat ovat päässeet pahasti pusikoitumaan. Osasyynä on myös turha arkuus rantametsien käsittelyssä. ”Monimuotoisuuden suojelu ja maisemanhoito ovat helposti yhdistettävissä. Suomalaisen pitää nähdä vettä”, Härmälä sanoo.

Lisätietoja: Pääjohtaja Esa Härmälä, p. 0205 644201

Metsähallitus hoitaa ja käyttää valtion maa- ja vesialueita kestävästi ja vastuullisesti. Toimintamme perustuu uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntevaan hyödyntämiseen, luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja yhteistyöhön alueellisten toimijoiden kanssa. Liiketoimintamme tulouttaa vuosittain valtiolle yli sata miljoonaa euroa. Luontopalvelujen julkisin varoin hoitamilla kansallispuistoilla ja retkeilyalueilla on merkittävä aluetaloudellinen vaikutus.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs