Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Norpat tarvitsevat lunta, rauhaa ja turvallisia vesiä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Norpat tarvitsevat lunta, rauhaa ja turvallisia vesiä

Tiedote.
Julkaistu: 29.01.2014 klo 14:34
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Vähäluminen talvi vaikeuttaa saimaannorpan alkavaa pesintää. Liikkumista norpan pesimäalueilla ja kalastamista norpalle vaarallisilla pyydyksillä tulisi nyt ehdottomasti välttää.

Pääosa saimaannorpista synnyttää kuutin helmikuun loppupuolella. Suomen luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että luonnossa liikkujien on hyvä välttää liikkumista saimaannorpan pesimäalueilla ja suunnata ulkoilua mantereelle. Erityisen tärkeä on välttää moottorikelkoilla ajoa rantakinoksissa.

Vähälumisena talvena norpilla on vaikeuksia löytää hyviä pesäkinoksia, joten pesintä voi tapahtua yllättävissäkin paikoissa ja pahimmassa tapauksessa avojäällä. Ilman pesän suojaa kuuteista kuolee noin kolmasosa imetysvaiheessa. Nykyisellä syntyvyydellä tämä tarkoittaisi jopa parikymmentä kuuttia. Korkea kuuttikuolleisuus kääntäisi kannan muutaman vuoden heiveröisen kasvun laskuun.

"Koska jokainen kuutti ja aikuinen norppa tarvitaan vahvistamaan saimaannorppakantaa, tulisi ihmisten luopua verkoilla ja muilla norpalle vaarallisilla kalanpyydyksillä kalastamisesta. Vaikka sopimukset ja asetukset rajoittavat kalastusta norppavesillä keväällä ja kesällä, on norpalle vaarallisista kalanpyydyksistä syytä luopua ympäri vuoden", muistuttaa saimaannorppakoordinaattori Kaarina Tiainen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

"Kalastusrajoitusten ajallista ja alueellista kattavuutta pitäisikin lisätä kiireellisesti. Pitkällä tähtäyksellä olisi luovuttava norpalle vaarallisista kalanpyydyksistä kokonaan norpan esiintymisalueella – käytännössä lähes koko Saimaalla", Tiainen jatkaa.

"Norpan pesintää on keksitty auttaa myös apukinoksilla. Niitä ei kuitenkaan pidä lähteä tekemään omin päin. Se on luvanvaraista hommaa, jota Metsähallitus koordinoi. Kaikki, myös ensi kuulemalta yllättävätkin ideat norpan ahdingon helpottamiseksi vastaanotetaan. Koskaan ei voi tietää, mistä ideasta kehittyy toimiva suojelukeino. Avuksi on ehdotettu jopa lumitykkejä. Niitä ei ainakaan tänä vuonna Saimaalla kuitenkaan nähdä", Tiainen kertoo.

 

Lisätietoja:

Kaarina Tiainen, saimaannorppakoordinaattori, puh. 050 530 3270, SLL Etelä-Karjala (Lappeenranta), kaarina.tiainen@sll.fi

Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivut saimaannorpasta:
http://www.sll.fi/mita-me-teemme/lajit/saimaannorppa

Saimaannorppa-LIFE (Metsähallituksen verkkosivuilla):
http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/ajankohtaista/Tiedotteet2013/Sivut/MittavaEUhanketurvaasaimaannorpantulevaisuutta.aspx

Metsähallituksen tiedote 29.1.2014:
http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/ajankohtaista/Tiedotteet%202014/Sivut/Saimaannorpanavuksikasataanlumikinoksia.aspx

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, p. 050 564 2283, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs