Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Ministeriö vaarantaa saimaannorpan kalastusraportillaan

Suomen luonnonsuojeluliitto

Ministeriö vaarantaa saimaannorpan kalastusraportillaan

Tiedote.
Julkaistu: 18.12.2015 klo 11:30
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on jättänyt eriävän mielipiteen maa- ja metsätalousministeriön Saimaannorppa ja kalastus –seurantaryhmän raportista. Seurantaryhmän ehdotukset ovat vastoin norpan virallista suojelustrategiaa, jonka on laatinut ympäristöministeriö.

Seurantaryhmä jätti esityksensä raporttina maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle 18.12. Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen osallistui työryhmän työhön, mutta ei voi yhtyä sen päätelmiin.

”Työryhmän esitys on perusteiltaan hatara. Se ei edistä riittävästi äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan suojelua. Erityisesti norpan pahimpaan kuolinsyyhyn, kalanpyydyskuolemiin, ei haluta puuttua”, Tiainen sanoo.

Saimaannorpan suojelemiseksi annetun kalastusasetuskauden 2011-2015 aikana norppakannan keskimääräinen kasvu on jäänyt hieman alle 3 prosentin. Tämä on vähemmän kuin suojelustrategian tavoite. Myöskään saimaannorpan kuolemat kalanpyydyksiin eivät ole vähentyneet. Lisäksi ilmastonmuutos aiheuttaa epävarmuutta kannan kehitykselle.

Luonnonsuojeluliitto huomauttaa, että viime vuosina on myös saatu uutta tietoa saimaannorpasta ja sen uhanalaisuudesta. Saimaannorpan geneettinen monimuotoisuus vähenee koko ajan. Tämän vuoksi saimaannorppakanta olisi saatava nykyistä nopeampaan kasvuun. Tehokkain keino tähän olisi pienentää juuri kalanpyydyskuolleisuutta. Maa- ja metsätalousministeriön tuore raportti ei tätä tunnusta.

Lisäksi suomalaisille ja Saimaan alueen asukkaille tehdyt kyselyt osoittavat, että selvä enemmistö kansalaisista haluaisi tehostaa saimaannorpan suojelua ja tiukentaa kalastusrajoituksia.

”Raportin lähtökohdat ja toimenpide-esitykset eivät perustu saimaannorpan suojelustrategian tavoitteisiin, viimeisimpään tutkimustietoon eikä niissä noudateta varovaisuusperiaatetta”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Luonnonsuojeluliiton mielestä pidemmällä aikavälillä olisi päästävä eroon saimaannorpalle vaarallisista kalanpyydyksistä ympärivuotisesti, koko saimaannorpan esiintymisalueella. Alkavalla viisivuotiskaudella kalastusrajoitusten tulisi kestää vähintään 31.7. asti. Lisäksi raportissa esitetyt rajoitusalueet ovat liian suppeat, vaikka niihin on tullutkin hieman parannusta.

Liitto ei hyväksy myöskään muikkuverkkojen vapauttamista rajoituksista. Ministeriön raportissa tätä ehdotetaan.

”Mitkään tutkimukset ja tilastot eivät osoita, että muikkuverkot olisivat vaarattomia norpalle. Muikkuverkkojen käyttö alkukesällä on riski nuorille kuuteille. Niiden vapauttaminen vaikeuttaisi huomattavasti kalastuksenvalvontaa, tiedotusta ja uhanalaisten vaelluskalojen suojelua”, Kaarina Tiainen selventää.

 

Lisätietoja:

Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija, puh. 050 530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi

Risto Sulkava, hallituksen puheenjohtaja, puh. 050 560 2113

Suomen luonnonsuojeluliiton eriävä mielipide maa- ja metsätalousministeriön Saimaannorppa ja kalastus –seurantaryhmän raportista (18.12.2015):
http://www.sll.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2015/eriava-mielipide-saimaannorppa-ja-kalastus-seurantaryhman-raporttiin/view

Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivut saimaannorpasta:
www.sll.fi/saimaannorppa

------
Matti Nieminen
Viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto

puh. 050-5642283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs