Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Mikkelin ammattikorkeakoulussa kehitetty hiilidioksidin talteenottomenetelmä sai patentin

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mikkelin ammattikorkeakoulussa kehitetty hiilidioksidin talteenottomenetelmä sai patentin

Tiedote.
Julkaistu: 31.03.2014 klo 09:07
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mikkelin ammattikorkeakoulussa (Mamk) on kehitetty uusi entistä ympäristöystävällisempi menetelmä hiilidioksidin talteenottoon. Se erottaa hiilidioksidin savukaasuista veden avulla, jolloin ympäristölle haitallisia kemikaaleja ei tarvitse käyttää. Vesiabsorption avulla hiilidioksidi voidaan erottaa ja ottaa talteen esimerkiksi teollisuuden savu- tai prosessikaasuista.

Patentoidun keksinnön tuottaneen kehittämisprojektin tutkimuspäällikkönä toimi tekniikan tohtori Hannu Kuopanportti ja tutkijana diplomi-insinööri Teijo Linnanen. Kehitystyössä ovat ammattikorkeakoulun tutkijoiden lisäksi olleet  mukana Control Express Finland Oy, Mekateam Oy ja Wetend Technologies Oy.

- Tulos syntyi lopulta vuoden miettimisen ja testauksen tuloksena. Sekä laskelmat että sellutehdasympäristössä tehdyt kokeet osoittavat, että hiilidioksidia saadaan menetelmällä tehokkaasti talteen. Vaikka vesiabsorptio-menetelmä vaatii suurten vesimäärien liikuttelua, siinä kierrätetään samaa vettä, Kuitulaboratorion tutkija Teijo Linnanen kertoo.

Maailmalla hiilidioksidin talteenotossa käytetään laajalti amiinimenetelmää, johon liittyy kemikaalien vuoksi ympäristö- ja terveysriskejä. Sen sijaan veden käyttöön perustuva talteenotto on kemikaaliton ja sen vuoksi ympäristöystävällinen. Eri prosessivaiheissa hyödynnetään ainoastaan paineen, lämpötilan sekä nesteen ja kaasun virtausnopeuksien muutoksia.

Teollisuuden tuottaman hiilidioksidin talteenoton tehostaminen on mitä keskeisin ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kannalta.

- Uskommekin, että uuteen menetelmään perustuvalla teknologialla on kysyntää ja se voi luoda uusia työpaikkoja maakuntaan, vararehtori, kehitysjohtaja Kalevi Niemi Mamkista toteaa.

- Nyt innovaatiota pitää vain pystyä viemään määrätietoisesti eteenpäin lisätestauksilla yhdessä teollisuuden kanssa, Niemi lisää.

Kuitulaboratorio on Mikkelin ammattikorkeakoulun Savonlinnassa sijaitseva noin kahdenkymmenen tutkijan muodostama yksikkö, jota parhaillaan laajennetaan Etelä-Savon maakuntaliiton myöntämällä EU-rahoituksella.


Lisätietoja

vararehtori, kehitysjohtaja Kalevi Niemi  Mikkelin ammattikorkeakoulu, p. + 358 40 569 8901

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs