Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Mielikuvitusta ilmastorahoitukseen

Kirkon Ulkomaanapu

Mielikuvitusta ilmastorahoitukseen

Tiedote.
Julkaistu: 03.10.2011 klo 09:53
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

EU:n valtionvarainministerit kokoontuvat tiistaina 4.10. sopimaan EU:n ilmastorahoituspaketista. EU:n kanta valmistellaan ilmastoneuvotteluihin, jotka järjestetään marras-joulukuussa 2011 Durbanissa, Etelä-Afrikassa. Kirkon Ulkomaanapu peräänkuuluttaa mielikuvitusta ilmastorahoitukseen.

Viime vuonna Cancúnin ilmastokokouksessa päätettiin perustaa YK:n alainen ilmastorahasto. Varat rahastolta kuitenkin puuttuvat. Maailman rikkaat maat ovat luvanneet, että ilmastorahoitukseen on käytettävissä 100 miljardia dollaria vuosittain vuodesta 2020 alkaen.

”Suomessa ilmastorahoitukseen myönnetyt varat on toistaiseksi liitetty osaksi virallista kehitysyhteistyörahoitusta. Tämä tekee käytännössä kehitysmaiden köyhistä Suomen ilmastolupauksen maksajia. Ratkaisu ei ole kestävä, sillä ilmastorahoituksen tarve tulee jatkossa vain kasvamaan. Se tarkoittaa, että ilmastorahoituksen osuus kehitysyhteistyövaroista kasvaisi ja vaarantaisi siten muiden köyhyyden vähentämiseen pyrkivien tavoitteiden toteutumisen”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun ilmastonmuutosasiantuntija Aino Pennanen.

”Hyvä uutinen on, että ehdotuksia erilaisista innovatiivisista rahoituslähteistä on pöydällä, niihin pitää nyt vain tarttua.  Suomella ja EU:lla on oltava tässä aktiivinen ote.”

Tiistain valtionavarainministerikokous antaa EU:lle ratkaisun mahdollisuudet. Esimerkiksi kansainvälisellä rahoitusmarkkinaverolla on jo paljon tukijoita, ja muiden muassa Suomen uusi hallitus on luvannut kiirehtiä sen käyttöönottoa. Myös oikeudenmukaisesti toteutettu laiva- ja lentoliikenteen verotus on erittäin kannatettava ehdotus, sillä sen avulla voidaan sekä vähentää päästöjä että kerätä varoja ilmastorahoitukseen.

”Ilmastonmuutos on vakava ja todellinen uhka. Siihen vastaaminen on halvinta nyt. Odottelu puolestaan maksaa rahaa ja ihmishenkiä. Suomen ja EU:n tulee vastata tähän haasteeseen nyt tekemällä pitkäjänteistä ja tulevaisuuteen katsovaa politiikkaa”, sanoo Pennanen.

”Vaikka vuosi 2020 saattaa tuntua kaukaiselta, on poliitikkojen tehtävä päätöksiä jo tänään. Lyhyen aikavälin rahoitus päättyy ensi vuoden lopulla, ja meidän on kehitettävä uusia rahoitusmuotoja, joilla vastataan rahoitustarpeeseen tästä eteenpäin. Ilmastoneuvotteluiden onnistumiseksi on elintärkeää, että teollisuusmaat sitoutuvat aidosti uuteen ja riittävään rahoitukseen pitkällä aikavälillä.”

Lyhyen aikavälin rahoitus on toistaiseksi katettu pääasiassa olemassa olevista kehitysyhteistyömäärärahoista.

Lisätietoja: Aino Pennanen, ilmastonmuutosasiantuntija, Kirkon Ulkomaanapu, p. 050 326 3487

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Kyrkans Utlandshjälp är Finlands största utvecklingssamarbetsorganisation och näst störst inom katastrofhjälp.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs