Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Metsistä, pelloilta ja tuulista saa helposti lähienergiaa hämäläisten tarpeeseen

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Metsistä, pelloilta ja tuulista saa helposti lähienergiaa hämäläisten tarpeeseen

Tiedote.
Julkaistu: 30.11.2011 klo 12:43
Julkaisija: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeessä on laajat ja monipuoliset mahdollisuudet hyödyntää uusiutuvia energialähteitä, todetaan tänään 30.11.2011 Hämeenlinnassa julkaistussa Kanta-Hämeen kestävän energian ohjelmassa.

Kanta-Hämeen kestävän energian ohjelma tuo esiin energian käytön nykytilanteen ja kestävän energian käytön lisäämismahdollisuudet. Keskeisenä kestävän energian ohjelman tavoitteena on kehittää alueen energiaomavaraisuutta ja vähentää riippuvuutta fossiilisesta tuontienergiasta.

 – Raaka-aineita tulee ensisijaisesti käyttää aineena ja vasta tämän jälkeen energianlähteenä. Hämeessä tulee pyrkiä hyödyntämään alueen luonnonvaroja paikallisesti lähienergiana ja kehittää alueen energiaomavaraisuutta, jotta luonnonvarat ovat hyödyksi alueen taloudelle ja vältetään pitkiä kuljetusmatkoja, valottaa ohjelmaa laatimassa ollut projektipäällikkö Lauri Kaivosoja.

Kaivosojan mukaan eri energialähteitä ja energian tuotantomuotoja ei ole hyvä asettaa vastakkain, jotta voidaan kehittää ja hyödyntää laajasti erilaisia mahdollisuuksia. – Hämeessä merkittävin kestävän energian käytön potentiaali on metsäenergiassa eli hakkuutähteiden, kantojen ja läpimitaltaan pienen energiapuun hyödyntämisessä. Oletuksena on lisäksi, että tulevaisuudessa myös pieni osa kuitupuusta tulee päätymään energiakäyttöön. Tällä hetkellä esimerkiksi ulkomaan vientiin päätyvän pelletin hyödyntämistä kannattaisi lisätä Hämeessä, kertoo Kaivosoja.

Ohjelmassa nousee esille myös se, että maatalousalueilla olki, kesantojen viljely energiantuotantoa varten sekä karjatalouden lannat ovat tärkeä osa hajautetun energiantuotannon kehittämistä. Maakunnassa on myös jonkin verran hyödyntämättömiä energiantuotantoon soveltuvia jätejakeita.

– Tuulivoima puolestaan on maakunnan sähköntuotannon lisäämisen kannalta kohde, jolla voidaan jo tällä vuosikymmenellä tuottaa merkittävä määrä maakunnan sähköstä.

Huoltovarmuus nähdään ohjelmassa tärkeänä ja tämän vuoksi erilaisia energialähteitä tulisi hyödyntää laajasti. Myös energiantuotannon rakenteen tulisi olla monipuolinen ja muodostua sekä pienen, keskisuuren että suuren mittakaavan ratkaisuista.

– Tärkeänä pidetään myös sitä, että koko energiantuotantoketjun ajan toimitaan ympäristöystävällisesti ja energiatehokkaasti. Raaka-aineet siis tuotetaan kestävällä tavalla mahdollisimman lähellä käyttöpaikkoja, energiantuotanto tapahtuu hyvällä hyötysuhteella, energiansiirto on tehokasta ja loppukulutus on säästävää, Kaivosoja korostaa. Paikallistalouden näkökulmasta nähtiin tärkeänä, että toiminnan tulee olla taloudellisesti kannattavaa ja lisätä alueella yrittäjyyttä sekä työllisyyttä.

Kestävän energian ohjelma on laadittu Hämeen ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Kestävää energiaa Hämeestä -hankkeessa. Hankkeen rahoitti Hämeen ELY-keskus, ja hanke on osa EU-osarahoitteista Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa. Kanta-Hämeen kestävän energian ohjelma julkistettiin Hämeenlinnassa HAMKin Visamäen kampuksella järjestetyssä bioenergiaseminaarissa. Päijät-Hämeen vastaava ohjelma julkistettiin 23.11.2011 Vierumäellä järjestetyssä Hämeen Bioenergia II -hankkeen juhlaseminaarissa.

Kestävän energian ohjelmat sisältävä julkaisu on tilattavissa 28 euron hintaan Hämeen ammattikorkeakoulusta, sähköpostitse osoitteesta julkaisut@hamk.fi tai verkossa osoitteesta www.hamk.fi/julkaisut.

Lisätiedot
projektipäällikkö Lauri Kaivosoja, p. sp. etunimi.sukunimi@hamk.fi tai p. (03) 646 4275

Tiedotus / Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen ammatti-instituutti Visamäentie 35 A, PL 230 13101 Hämeenlinna sp. tiedotus@hamk.fi p. (03) 6461 (vaihde)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs