Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Metsähallituslakia korjattava eduskunnassa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Metsähallituslakia korjattava eduskunnassa

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2015 klo 15:34
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä tänään valtioneuvostossa hyväksytyssä metsähallituslaissa on huomattavia muutostarpeita. Erityisesti kaavaillut tasesiirrot aiheuttavat uhkia luonnon monikäytölle.

Valtioneuvosto hyväksyi tänään hallituksen esityksen metsähallituslaiksi. Lakiesitys vaarantaisi toteutuessaan Metsähallituksen toiminnan kansanvaltaisen ohjaamisen sekä kansallisomaisuuden säilymisen. Lakiesityksen toteutuessa Metsähallituksen toiminnasta tulisi suljetumpaa ja vaikeammin seurattavaa, niin kansalaisille kuin eduskunnallekin. Esityksen hyvä puoli on se, että ympäristöministeriön ohjaus julkisiin hallintotehtäviin säilyy.

“Suomen luonnonsuojeluliitto on esittänyt ehdot, joiden tulee toteutua riippumatta Metsähallituksen organisaatiomallista. Näihin lukeutuu valtion maiden säilyminen valtiolla myös pitkällä aikavälillä. Hallituksen esityksessä tätä ei riittävällä varmuudella ole osoitettu. Uuden perustettavan osakeyhtiön olisi oltava jatkossakin kokonaan valtion omistama ja julkisuusperiaatetta noudattava yhtiö, jotta eduskunnalla olisi todellinen mahdollisuus ohjata sen toimintaa. Nyt näitä kirjauksia ei lakiesityksessä ole”, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Metsähallitus hallinnoi lähes kolmannesta Suomen pinta-alasta. Luonnonsuojelun, retkeilyn ja kansalaisten muun nautinnan kannalta lakiesityksen pahin puute on se, että yleiset vedet sekä luontaistalousalueet siirrettäisiin pois julkisten hallintotehtävien taseesesta, eikä retkeilyalueita vieläkään sinne siirrettäisi.

Luonnonsuojeluliiton mielestä yleiset vesialueet on ehdottomasti pidettävä julkisten hallintotehtävien taseessa. Valtion retkeilyalueet tulisi siirtää Metsähallituksen Luontopalvelujen taseeseen.

"Nyt esitetään "kolmatta tasetta", jonne halutaan siirtää muun muassa ilman tuottovaatimusta olevat yleiset vesialueet. Niitä on 2,4 miljoonaa hehtaaria ja lisäksi Ylä-Lapin luontaistalousalueita on 360 000 hehtaaria. Näiden ja retkeilyalueiden hoito edellyttää Luontopalvelujen laadukasta osaamista. Tasekonstailulla sotketaan Metsähallituksen hallintoa, sen läpinäkyvyyttä ja hyvän hallinnon periaatteita", toteaa johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

Metsähallituslaki lähtee seuraavaksi valiokuntiin, joissa kansanedustajilla on mahdollisuus paikata laissa olevat puutteet. Luonnonsuojeluliitto kannustaa kansanedustajia vaalimaan Metsähallitusta niin, että se kykenee huolehtimaan kansallisomaisuudestamme yleisen edun näkökulmasta. Tähän on eduskunnalla mahdollisuus.

 

Lisätietoa:

Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivut metsähallituslain uudistuksesta:
www.sll.fi/metsahallituslaki

 

Paloma Hannonen, asiantuntija, puh 050 532 3219, paloma.hannonen@sll.fi

Risto Sulkava, hallituksen puheenjohtaja, puh 050 560 2113, risto.sulkava@sll.fi

Ilpo Kuronen, johtava asiantuntija, puh. 0400 153 133, ilpo.kuronen@sll.fi

 

------
Matti Nieminen
Viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto

puh. 050-5642283, matti.nieminen@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs