Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Metsähallitukselta tärkeä sitoumus Itämeren suojelemiseksi - Itämeren haavoittuvimmista paikoista luodaan kartat

Metsähallitus

Metsähallitukselta tärkeä sitoumus Itämeren suojelemiseksi - Itämeren haavoittuvimmista paikoista luodaan kartat

Tiedote.
Julkaistu: 16.06.2015 klo 12:00
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallitus on antanut Baltic Sea Action Groupille sitoumuksen, jonka mukaan se jalostaa merestä keräämänsä tiedot kartoiksi, joista voidaan tunnistaa paikat, joilla luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvat paineet ovat oletettavasti kaikkein korkeimmat. Kartat julkaistaan Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuonna 2017.

Metsähallitus on inventoinut merialueita vuodesta 2004 Velmu-ohjelman puitteissa. ”Meillä on tietoja yli 66 000 vedenalaisvideopisteestä, yli 550 sukelluslinjaa ja useita satoja pohjaeläinnäytteitä”, erikoissuunnittelija Jan Ekebom Metsähallituksesta kertoo.

”Metsähallituksen meribiologit ovat tehneet hyvää työtä. On hienoa saada työn tulokset konkreettisiksi kartoiksi, joiden avulla suojelutoimia voidaan kohdistaa entistä paremmin”, yksi BSAG:n perustajista Ilkka Herlin sanoo.

Metsähallituksen sitoumuksen toisen osan mukaan työtä Itämeren hyväksi tehdään myös latvavesillä. Metsähallituksen metsätalous kouluttaa henkilöstöään ja urakoitsijoitaan toimenpiteiden suunnittelussa niin, että ravinteiden valuminen vesistöihin vähenee.

Samalla tunnistetaan järvien ja jokien läheisyydestä sellaiset paikat, joilla voidaan parantaa veden laatua ja suojella vesielinympäristöjä kehittämällä valuma-aluesuunnittelua ja metsätaloustoimenpiteitä.

”On hienoa ja vaikuttavaa, että meillä Suomessa on yksi taho, joka hoitaa vesiä jokien latvoilta aina Itämerelle asti ja se on nyt lähtenyt mukaan laajaan verkostoomme Itämeren pelastamiseksi”, Herlin iloitsee.

Suomen valtion omistamat yleiset vesialueet ovat Metsähallituksen hallinnassa. Niitä on reilut 34 000 neliökilometriä eli lähes vanhan Etelä-Suomen läänin kokoinen ala. Metsähallituksen yhtenä tehtävänä on vastata meri- ja sisävesiluonnon kartoituksesta ja suojelusta.

”Suomalaiset – kansalaiset, media ja poliittiset päätöksentekijät – eivät tiedosta kuinka suuresta vesialasta me olemme vastuussa”, Metsähallituksen pääjohtaja Esa Härmälä sanoo. Vesien merkitys kasvaa tulevaisuudessa ja puhdas vesi on niukkeneva luonnonvara, puhuttiinpa sitten pinta- tai pohjavedestä.

”Suomella on akuutti ongelma Itämerellä, joten mielestäni Metsähallituksen on oltava eturintamassa tällaisessa kansallisesti tärkeässä hankkeessa”, Härmälä perustelee sitoumusta. Lisäksi Härmälä muistuttaa, että metsissä on tehty jo paljon suojelutyötä. ”Nyt on meren vuoro”.

”Rehevöityminen on Itämeren vakavimpia ongelmia. Itämeressä on aikaisempien päästöjemme vuoksi jo valtavasti hapetonta, kuollutta pohjaa ja sisäisen kuormituksen vuoksi rehevöityminen lisääntyy jo omalla painollaan. Kaikki rehevöittävien ravinnepäästöjen minimointi on nyt ensiarvoisen tärkeää”, Herlin sanoo.

”Jotta Itämeri saadaan pelastettua, mukaan tarvitaan yhteiskunnan kaikki tahot: yritykset, virkamiehet, kansalaiset, poliittiset päättäjät. Mahdotonta se ei ole, mutta ilman laajaa yhteistyötä se ei voi onnistua”, Herlin sanoo.

Metsähallituksen sitoumus on luettavissa kokonaisuudessaan englanniksi osoitteessa: http://www.metsa.fi/itamerisitoumus

Lisätiedot:
Pääjohtaja Esa Härmälä, Metsähallitus, p. 0205 64 4201, esa.harmala (at) metsa.fi
Viestintäjohtaja Juha Mäkinen, Metsähallitus, p. 040 570 9307, juha.makinen (at) metsa.fi
Erikoissuunnittelija Jan Ekebom, Metsähallitus, p. 040 503 6211, jan.ekebom (at) metsa.fi
Tiedottaja Pieta Jarva, Baltic Sea Action Group, p. 050 338 1096, pieta.jarva(at) bsag.fi

Liitetiedostot

Metsähallitus hoitaa ja käyttää valtion maa- ja vesialueita kestävästi ja vastuullisesti. Toimintamme perustuu uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntevaan hyödyntämiseen, luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja yhteistyöhön alueellisten toimijoiden kanssa. Liiketoimintamme tulouttaa vuosittain valtiolle yli sata miljoonaa euroa. Luontopalvelujen julkisin varoin hoitamilla kansallispuistoilla ja retkeilyalueilla on merkittävä aluetaloudellinen vaikutus.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs