Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Merten suojelijat ja norppatiimi palkittiin

Metsähallitus

Merten suojelijat ja norppatiimi palkittiin

Tiedote.
Julkaistu: 13.05.2015 klo 15:07
Julkaisija: Metsähallitus

Metsähallituksen vuoden 2014 sekä Ympäristö- että Innovaatiopalkinto jaettiin tällä kertaa sinisen Metsähallituksen edustajille. Ympäristöpalkinnon sai luontopalvelujen meriensuojelutyö ja Innovaatiopalkinnon Savonlinnan norppatiimin norpan kantojenseurannan kehitystyö.


Kymmenessä vuodessa kansallisen meriensuojelun peruspilariksi  

Metsähallituksen perinteisenä merkkipäivänä, Flooranpäivänä, jaettavan Ympäristöpalkinnon saivat Metsähallituksen luontopalvelujen eri yksiköissä toimivat meribiologit Jan Ekebom, Michael Haldin, Essi Keskinen, Ari Laine, Anette Bäck, Heidi Arponen, Mats Westerbom, Pekka Lehtonen, Anu Riihimäki ja Maiju Lanki.

Tämä pieni mutta tehokas ja rohkea ryhmä on kymmenessä vuodessa nostanut Metsähallituksen kansallisen merisuojelun peruspilariksi ja samalla tuonut Metsähallitukselle kansainvälistä tunnustusta yli 100 kansainvälisen esityksen muodossa.

Metsähallituksen meribiologien kehittämät laitteet ja menetelmät ovat tällä hetkellä käytössä koko Itämerellä ja kansallinen VELMU-monimuotoisuushanke nojaa käytännössä Metsähallituksen meribiologien tehokkaaseen kenttätyöhön.

Kymmenen vuotta jatkunut kehitys- ja kartoitustaival on tuonut tarvittavat perustiedot ja osaamisen ja samalla luonut perustan Suomen merialueiden kestävälle käytölle. Vaikka Metsähallituksen vastuulla ovat vain valtion vedet, vaikutus ulottuu käytännössä koko Suomen merialueelle. Järkevän, modernin ekosysteemipohjaisen yhteiskuntasuunnittelun, luonnonvarojen käytön ja luonnonsuojelun pitää perustua luotettaviin tietoihin.


Jatkuvaa kehitystyötä saimaannorpan hyväksi

Metsähallituksen vuoden 2014 Innovaatiopalkinnon saanut norppatiimi kehittää jatkuvasti saimaannorpan kannanseurannan menetelmiä ja ottaa käyttöön uusia tapoja suojella maailman julkisimmin ja tarkimmin seurattua hyljekantaa. Savonlinnan norppatiimiin kuuluvat Miina Auttila, Tero Sipilä, Jouni Koskela ja Raisa Tiilikainen.

Uhanalaisen saimaannorppakannan kokoarviot ovat 1980-luvun alusta asti perustuneet vuotuisiin pesälaskentoihin, joissa rantaviivaan muodostuneet lumikinokset tarkistetaan saimaannorpan esiintyvyysalueella. Työ on mittava ja se tehdään keväisin muutaman viikon aikana. Virkatyön lisäksi pesälaskentoihin on sitoutunut kasvava määrä vapaaehtoisia. Apukinokset otettiin ensimmäistä kertaa laajamittaisena suojelutoimenpiteenä käyttöön vuonna 2014, kun poikkeuksellisen lauhan talven seurauksena Saimaalla ei ollut lainkaan luonnonkinoksia. Apukinoksia kasattiin kaikkiaan n. 240 kappaletta ja valtaosa kuuteista syntyi niihin.

Syntyneiden yksilöiden määrän lisäksi kantaa seurataan myös Metsähallituksen tietoon tulleiden kuolleiden norppien perusteella. Tietokannassa on tällä hetkellä noin 580 eläintä, joiden kuolinpaikat, iät, sukupuolet, kuolinsyytiedot ja vastaavat ovat tiedossa. Kuolleisuus- ja syntyvyystietojen avulla Metsähallitus seuraa uhkien ja suojelutoimenpiteiden vaikutuksia pesimäalueittain. Keskeiset kuolleisuus- ja syntyvyystiedot myös julkistetaan nopeasti Metsähallituksen verkkosivuilla.

EU:n rahoittama Saimaannorppa-LIFE -hanke on mahdollistanut uusien Itä-Suomen yliopistossa kehitettyjen kannanseuranta- ja suojelumenetelmien käyttöönoton Metsähallituksessa. Pesäsukellusten avulla pystytään tarkentamaan pesälaskentojen tuloksia sekä syntyneiden että erityisesti pesäpoikasvaiheessa kuolleiden kuuttien lukumäärän suhteen. Lisäksi sukeltamalla löytyneet ruhot ja istukat kerätään saimaannorpan kudospankkiin myöhempiä tutkimuksia varten.


Lisätietoja palkintojen perusteista:
Ympäristöpalkinto: Kehitys- ja ympäristöpäällikkö Antti Otsamo Puh. 0205 64 4442 , antti.otsamo@metsa.fi
Innovaatiopalkinto: Kehitys- ja henkilöstöjohtaja Tapio Pouta  Puh.  0205647442, tapio.pouta@metsa.fi

Metsähallitus hoitaa ja käyttää valtion maa- ja vesialueita kestävästi ja vastuullisesti. Toimintamme perustuu uusiutuvien luonnonvarojen asiantuntevaan hyödyntämiseen, luonnon monimuotoisuuden edistämiseen ja yhteistyöhön alueellisten toimijoiden kanssa. Liiketoimintamme tulouttaa vuosittain valtiolle yli sata miljoonaa euroa. Luontopalvelujen julkisin varoin hoitamilla kansallispuistoilla ja retkeilyalueilla on merkittävä aluetaloudellinen vaikutus.

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs