Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Merkittävä EU-tutkimusrahoitus ilmastonmuutoksen epävarmuuksien selvittämiseen

Oulun yliopisto

Merkittävä EU-tutkimusrahoitus ilmastonmuutoksen epävarmuuksien selvittämiseen

Tiedote.
Julkaistu: 26.09.2016 klo 09:24
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto
Tiedote 26.9.2016

 

Oulun yliopiston dosentti Nønne Prisle on saanut erittäin merkittävän 1,5 miljoonan euron tutkimusrahoituksen Euroopan tiedeneuvostolta (European Research Council, ERC) EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta. Arvostettu ja erittäin kilpailtu rahoitus on viideksi vuodeksi alkaen vuoden 2017 alusta.

Nønne Prisle on ilmakehäkemisti ja -fyysikko, jonka tutkimus keskittyy erityisesti ilmakehän nanomittakaavan aerosolihiukkasiin. Prislen erikoisalaa ovat nanoaerosolien kemiallinen koostumus ja niiden vaikutukset ilmakehään. Aerosoleilla on osoitettu olevan merkitys pilvien muodostumisessa, mutta niiden toiminta ja vaikutukset ilmakehässä sekä niiden suorat terveysvaikutukset ovat vielä selvittämättä. Prislen ERC-projektin tavoitteena on tunnistaa aerosolien ominaisuuksia, joilla on suurin vaikutus pilvien muodostumiseen ja muihin ilmaston ilmiöihin.

”Nykyiset ennusteet tulevaisuuden globaalista ilmastonmuutoksesta sisältävät suuria epävarmuustekijöitä, mikä näkyy ennusteiden valtavana hajontana. Tutkimukseni tarkoituksena on tuottaa perustavanlaatuista tietoa, jolla hajontaa voidaan vähentää. Sitä kautta ennusteista saadaan tarkempia ja luotettavampia, mikä taas hyödyntää poliittista päätöksentekoa”, Nønne Prisle kertoo.

Prisle odottaa viisivuotisen projektin tuottavan tuloksia, joita voidaan hyödyntää ilmastonmuutoksen torjumisessa. Aerosolihiukkasten fysikaalisen kemian löydöksillä saattaa olla merkittäviä vaikutuksia myös teollisuuteen, materiaalitekniikkaan ja terveystutkimukseen.

Prisle on tehnyt aerosolitutkimusta yhdentoista vuoden ajan. Hän on toiminut tutkijana Ilmatieteen laitoksessa, akatemiatutkijana Helsingin yliopistossa ja toimii nyt Oulun yliopistossa. Tanskalaistutkija työskentelee Oulun yliopiston luonnontieteellisen tiedekunnan nano- ja molekyylisysteemien (NANOMO) tutkimusyksikössä. Saadulla ERC-rahoituksella perustetaan kuusihenkinen tutkimusryhmä, joka työskentelee myös kansainvälisissä tutkimuslaitoksissa.

ERC-projekti hyödyntää kokeellisessa tutkimuksessa tämän vuoden kesäkuussa käyttöön otettua, maailman kirkkainta, MAX IV -synkrotronivalonlähdettä Ruotsin Lundissa. Oulun yliopisto on MAX IV -laboratorion Suomen kansallinen koordinaatioyliopisto, mikä edesauttaa Prislen tutkimusta merkittävästi.

Nønne Prisle ja professori Marko Huttulan tutkimusryhmä ovat jo aloittaneet yhteistyön tässä kansallisesti ainutlaatuisessa ilmakehän aerosolien molekyylitason tutkimuksessa. ERC-projekti hyödyntää myös muita kansallisia ja kansainvälisiä infrastruktuureita, kuten Ilmatieteen laitoksen korkealaatuisia ilmastomalleja.

 

Lisätietoa tutkimuksesta Nønne Prislen blogikirjoituksessa The world´s brightest source puts the spotlight on the hidden mysteries of climate change

 

Lisätietoja:
Nønne Prisle, p. 029 4481121, nonne.prisle@oulu.fi
Marko Huttula, p. 029 4481324, marko.huttula@oulu.fi

Liitetiedostot

* * * * * * * * * *
Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484 091

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs