Metsähallituksen Luontopalvelujen meribiologit jatkavat vedenalaisen meriluonnon kartoituksia. Koko Suomen merialueella liikkuu useita eri venetiimejä tekemässä kartoitusta valtakunnalliselle vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventointiohjelmalle VELMU:lle, erilaisille hankkeille ja projekteille.
Metsähallituksen veneet liikkuvat tänä kesänä Tornion ja Virolahden välisellä alueella, ja meribiologeja voi tavata sukeltamassa niin ulkomeren hiekkasärkkäalueilla kuin rämpimässä ruovikoissa ja fladoilla, merestä kuroutuvissa matalissa lahdissa. Kartoituksia tehdään sekä veneistä että rannalta, pienoishelikopterilla kuvaamalla ja paikoin voi meribiologeja tavata SUP-laudan päältäkin.
Uusilla kartoituksilla kerätään aineistoa kaikille avoimeen VELMUn karttapalveluun. VELMU-ohjelman tavoitteena on kerätä tietoa Suomen merialueiden eliöstön ja luontotyyppien esiintymisestä. Maastokaudella kesä-syyskuussa 2018 keskitytään erityisesti ihmispaineiden vaikutusalueisiin eli kaupunkien ympäristöihin, vedenalaisiin hiekkasärkkiin, mataliin alueisiin ja uhanalaisten lajien levinneisyyden selvittämiseen. VELMUn lisäksi useissa muissa hankkeissa tehdään kohdennettuja maastotöitä kesän aikana.
Meribiologit sukeltavat kaupunkien rantavesiin Suomenlahdella
Suomenlahdella meribiologit ovat tänä vuonna helposti tavattavissa, sillä tiimit liikkuvat lähellä isoja kaupunkeja ja mannerta. Tavoitteena on sukeltamalla selvittää muokattujen rantojen sekä jatkuvassa ihmisen vaikutuksessa olevien merialueiden eliöstön monimuotoisuutta, muun muassa pääkaupunkiseudulla. Lisäksi kartoitetaan aiemmin vähän tutkittuja alueita Sipoossa, Espoossa ja Inkoossa. Porvoon Pellingillä etsitään videokuvaamalla ja viistokaiuttamalla mahdollisia hiekkasärkkäalueita ja läntisellä Suomenlahdella tutkitaan matalien merenlahtien Natura-alueita. Uhanalaisten lajien kartoitukset keskittyvät tänä vuonna Kotkaan ja Pyhtäälle.
Lisätietoja, Suomenlahti:
Aluevastaava Maiju Lanki, puh 040 5967 244, [email protected]
Saaristomerellä lennätetään pienoishelikopteria ja Selkämerellä etsitään hiekkapohjia
Saaristomerellä meritiimit tekevät tarkkoja sukelluskartoituksia rannoilla sekä matalissa lahdissa ja fladoissa, erityisesti Kasnäsin ja Hankoniemen välisellä alueella. Alueella voi nähdä pienoishelikopterin hyrräämässä ja kuvaamassa matalia merenpohjia ilmasta käsin. Tiimit myös viistokaiuttavat ja sukelluskartoittavat vedenalaisia hiekkasärkkiä Saaristomeren kansallispuistossa. Selkämerellä kartoitetaan erityisesti Porin ja Merikarvian edustan hiekkapohjia, ulkomeren hiekkasärkkiä sekä tutkitaan matalia merenlahtia ja fladoja.
Lisätietoja, Saaristomeri ja Selkämeri:
Aluevastaava Heidi Arponen, puh 040 038 3159, [email protected]
Kalasaaliiden turvaamista Pohjanlahdella ja karttayhteistyötä Perämerellä
Pohjanlahdella Metsähallituksen meritiimejä liikkuu Kristiinankaupungin ja Närpiön edustalla kartoittamassa Natura-alueita sekä Merenkurkussa, Uudenkaarlepyyssä ja Kokkolassa täydentämässä VELMU-tietoja. Lisäksi Merenkurkun matalien merenlahtien kartoitusta jatketaan Kvarken flada -hankkeessa, joka keskittyy fladojen ja niistä muodostuvien kluuvijärvien tutkimukseen. Lämpimät fladat tuottavat paljon haukea ja ahventa ympäröiville merialueille, joten tuottoisimpien fladojen tietäminen on tärkeää. Tämän selvittämiseksi hankkeessa kartoitetaan kesän aikana fladojen vedenalaista kasvillisuutta, kalanpoikasten määrää sekä kolmipiikin mahdollista negatiivista vaikutusta ahvenkantoihin. Lisäksi hankkeessa selvitetään pikkulepakon vaellusreittejä.
Perämerellä tehdään kartoituksia SEAmBOTH-hankkeeseen Hailuodosta Tornioon ulottuvalla alueella. Hankkeen tarkoituksena on tuottaa saumattomia vedenalaiskarttoja pohjoiselle Perämerelle yhdessä suomalaisten ja ruotsalaisten hankepartnereiden kanssa. Tänä kesänä keskitytään Perämeren kansallispuiston ja Krunnien saariston lisäksi Simon ja Kemin kaupunkien edustoille, erityisesti alueen matalikkoihin ja riuttojen vesisammalkasvillisuuteen.
Lisätietoja, Pohjanlahti ja SEAmBOTH:
Aluevastaava ja hankekoordinaattori Essi Keskinen, puh 040 7544 525, [email protected]
Lisätietoja, Kvarken Flada:
Erikoissuunnittelija Roosa Mikkola, puh 040 4810 251, [email protected]
Hylyt ja vanhat satamat kartalle - Mereinen kulttuuriperintö talteen
Viime vuonna käynnistynyt kansainvälinen BalticRIM -hanke taltioi merellistä ja vedenalaista kulttuuriperintöä eri puolilla Itämerta. Hankkeessa kartoitetaan laajoja mereisen kulttuuriperinnön alueita, joita ovat muun muassa vanhat satamat, meritaistelualueet ja hylkykeskittymät. Toukokuussa kenttätöitä tehdään yhteistyönä Museoviraston ja Metsähallituksen kesken Raaseporin merialueella sijaitsevalla hylkykeskittymällä ja Raaseporin linnan edustalla. Elo-syyskuun aikana työt kohdennetaan Perämerelle.
BalticRIM:
Projektipäällikkö Ari Laine, puh 040 5420 387, [email protected]
Lisätietoja:
VELMUn karttapalvelu: http://paikkatieto.ymparisto.fi/velmu/
Kuvat: Niina Kurikka, Waltteri Niemelä, Elina Keskitalo
/ Metsähallitus
Meribiologi aallokossa_Kuvaaaja_Niina_Kurikka_Metsähallitus.jpg
Koko: 2,49 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 3968x2976Meribiologi aallokossa_Kuvaaaja_Niina_Kurikka_Metsähallitus.jpg
Koko: 2,49 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 3968x2976Meribiologit kartoittamassa kasvillisuutta_Waltteri_Niemelä.jpg
Koko: 5,69 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 4608x3456Meribiologit kartoittamassa kasvillisuutta_Waltteri_Niemelä.jpg
Koko: 5,69 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 4608x3456Sukeltajan_varusteet_Elina_Keskitalo.jpg
Koko: 1,11 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 2029x3482Sukeltajan_varusteet_Elina_Keskitalo.jpg
Koko: 1,11 MB Tyyppi: jpg Resoluutio: 2029x3482Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1