Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Merialueen ammattikalastajille ennätyssaalis vuonna 2012

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Merialueen ammattikalastajille ennätyssaalis vuonna 2012

Tiedote.
Julkaistu: 06.06.2013 klo 14:45
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Suomen ammattikalastuksen saalis mereltä oli 133 miljoonaa kiloa vuonna 2012. Se oli 13 miljoonaa kiloa suurempi ja kolme miljoonaa euroa arvokkaampi kuin edellisenä vuonna.

Merialueen ammattikalastajat saivat saaliistaan 36 miljoonaa euroa vuonna 2012. Arvoltaan tärkein laji oli silakka (23 milj. euroa). Taloudellisesti merkittäviä saalislajeja olivat myös siika (2,3 milj. euroa), kuha (1,8 milj. euroa), turska (1,8 milj. euroa), ahven (1,8 milj. euroa), kilohaili (1,5 milj. euroa) ja lohi (1,0 milj. euroa). Suomenlahdella arvokkain saalis saatiin kuhasta, eteläisellä Itämerellä turskasta ja muilla merialueilla silakasta. Tiedot ilmenevät Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen uudesta tilastojulkaisusta Ammattikalastus merellä 2012.

Silakkasaalis oli 117 miljoonaa kiloa, ja se kasvoi edellisestä vuodesta lähes kymmenen miljoonaa kiloa. Toiseksi eniten kalastettiin kilohailia, yhdeksän miljoonaa kiloa. Kilohailisaalis pieneni seitsemän miljoonaa kiloa. Yhdessä nämä pääosin troolilla avomereltä kalastettavat lajit kattoivat 95 prosenttia kaikkien lajien kokonaissaaliista. Silakan, kilohailin, turskan ja lohen saalismäärää säädellään vuosittaisilla saaliskiintiöillä. Etenkin silakkakanta on viime vuosina ollut vahva ja sen saaliskiintiöt suuria.

Valtaosa ammattikalastajista kalasti verkoilla tai rysillä rannikkoalueella. Rannikkolajeista eniten kalastettiin ahventa (1.0 milj. kg), lahnaa (0,8 milj. kg) ja siikaa (0,7 milj. kg). Kuhaa kalastettiin 0,4 miljoonaa kiloa ja lohta 0,3 miljoonaa kiloa.

Runsas kolmannes kalastajista ilmoitti kärsineensä hylkeiden aiheuttamista saalisvahingoista vuoden 2012 aikana. Hylkeet häiritsivät etenkin rannikkokalastusta monin tavoin, ja joissakin tapauksissa ne pakottivat kalastajat luopumaan perinteisistä pyyntipaikoista tai lopettamaan kalastuksen kokonaan.

 – = Ei yhtään saalista 0 = Saalis pienempi kuin 500 kg

 
* Saaristomeri, Ahvenanmeri ja Itämeren pääaltaan pohjoisosa

 

Lisätietoja:

Tutkija Pirkko Söderkultalahti, puh. 0400 143 043, pirkko.soderkultalahti@rktl.fi

Tilastopäällikkö Anssi Ahvonen, puh 040 522 2219, anssi.ahvonen@rktl.fi

Tietoja tilastointimenetelmistä ja muista kalataloustilastoista.

Tarkempia tilastotietoja saatavissa tietokannasta.

Julkaisu Ammattikalastus merellä 2012. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos. SVT Maa-, metsä- ja kalatalous 2013.

 

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: http://www.rktl.fi/,  s-posti: viestinta@rktl.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs