Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Merenkurkun maailmanperintöalueen juhlavuosi huipentuu maanantaina 5.9.2016

Metsähallitus

Merenkurkun maailmanperintöalueen juhlavuosi huipentuu maanantaina 5.9.2016

Tiedote.
Julkaistu: 01.09.2016 klo 09:15
Julkaisija: Metsähallitus

Tiedote sisältää julkaisuvapaat kuvat!

Merenkurkun maailmanperintöalue täyttää tänä vuonna 10 vuotta, ja Merenkurkku on Suomen ainoa Unescon luonnonperintökohde, yhdessä Ruotsin Korkean rannikon kanssa.

Pääjuhlassa nautitaan musiikista ja tarinoista, ja mukana on myös Korkean rannikon edustajia.  Samana päivänä Suomen maailmanperintökohteet perustavat uuden yhdistyksen Vaasassa.

Pääjuhla pidetään maanantaina 5.9. Mustasaaren kulttuuritalolla klo 14-18.  Tilaisuus on maksuton ja siihen ovat tervetulleita kaikki maailmanperintöalueen asukkaat!

Professori Matti Räsänen Turun yliopistosta kertoo juhlapuheessaan siitä, miten ainutlaatuinen geologinen alue Merenkurkun saaristo on ja mikä merkitys sillä on maailmanperintökohteiden joukossa. Juhlassa nautitaan myös musiikista ja tarinoista, jotka liittyvät maailmanperintöön ja julkistetaan kirjailija Antti Tuurin valitsemat Minun maailmanperintöni –kirjoituskilpailun voittajat. Juhlaan tuovat tervehdyksensä myös Ruotsin Västernorrlandin maaherra Gunnar Holmgren sekä opetus- ja kulttuuriministeriö, ympäristöministeriö, Metsähallitus, Geologian tutkimuskeskus sekä alueen kunnat ja kylät. Juhlassa luetaan myös tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys.

Suomen maailmanperintökohteet perustavat uuden yhdistyksen Vaasassa

Suomessa on yhteensä seitsemän maailmanperintökohdetta, jotka alkavat kehittää toimintaansa uuden yhdistyksen avulla. Maailmanperintökohteiden edustajat kokoontuvat maanantaina 5.9. aamupäivällä Vaasassa ja perustavat tuolloin uuden yhteisen yhdistyksen.

”Kehittämisyhdistyksen tarkoitus on kehittää esimerkiksi koulutusta ja jakaa hyviä käytäntöjä. Voimme myös tehostaa tiedottamista yhdessä, kehittää yhteisen mallin kävijätutkimukselle ja oppia muutenkin toisiltamme”, Metsähallituksen vs. maailmanperintökoordinaattori Kari Hallantie toteaa. 

Tiistaina uusi yhdistys aloittaa toimintansa käytännössä. Merenkurkun saaristossa pidetään työpaja, jossa pohditaan yhteistyötä matkailuelinkeinon kanssa.

Merenkurkussa on vieraillut väkeä talkoolaisista tasavallan presidenttiin

Merenkurkussa on tapahtunut juhlavuoden aikana paljon. Toukokuussa Metsähallituksen luontopalvelut järjesti yli 80 vieraalle retken Valassaarille.  Kesäkuussa yleisö seurasi Yleisradion lähetyksiä viiden päivän ajan maailmanperintöalueelta. Metsähallitus ja Suomen Rangerit ry järjestivät myös talkooleirin Björköbyn saaristossa. Kesän aikana vapaa-ajan kalastajille on järjestetty maailmanperintöhauen pyydystyskilpailu. Elokuussa presidentti Niinistökin vieraili alueella.

Kymmenvuotisjuhla jatkuu vuoden loppuun saakka. Perheitä kutsutaan opastetulle retkelle Sommarön linnakealueelle Södra Vallgrundiin lauantaina 3.9.2016.  Tarjolla on luontotietoa ja monipuolista ohjelmaa.

Lokakuussa taas saa ensi-iltansa teatteriteos Ihmiskunnan perintö Vaasan ylioppilasteatteri Rampissa, ja sen teemana on maailmanperintö ja sen säilyminen. 14.10 avataan ”Minun Merenkukkuni” valokuvanäyttely valokuvagalleria Ibiksessa Vaasassa. Näyttely, joka on auki 4.12. asti, koostuu valokuvista Merenkurkun maailmanperintöalueesta vuosilta 2006-2016.

Juhlavuoden tapahtumat: www.kvarken.fi www.merenkurkku.fi ja facebook.com/merenkurkku

Yhteyshenkilöt: Merenkurkun maailmanperintö ry/ toiminnanjohtaja Kenth Nedergård puh. 050 5222644

Metsähallitus / vs. maailmanperintökoordinaattori Kari Hallantie puh. 040 5625555

 

Kuva1: Johan Hagström. Retkeilijätyttö tutustui Valassaarten moreenimaastoon 10-vuotisretkellä.

Kuva2: Metsähallitus. Presidentti Sauli Niinistö kirjoitti Merenkurkun vierailulla Saltkaretin vieraskirjaan haikun otsikolla Saltkaret: "Vanhan maailman kehityksen äärellä - maan reunamalla"

Liitetiedostot

 

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs