Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Mamkin ravintolat nousivat Portaat Luomuun -ohjelmassa Etelä-Savon kärkeen

Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mamkin ravintolat nousivat Portaat Luomuun -ohjelmassa Etelä-Savon kärkeen

Tiedote.
Julkaistu: 12.11.2013 klo 14:36
Julkaisija: Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK)

Mikkelin ammattikorkeakoulun Kasarmin kampuksen ravintolapalvelut kiipesivät jälleen luomuportailla ylöspäin ja vastaanottivat diplomit valtakunnallisten luomupäivien yhteydessä. Ravintola Kasarmina kiipesi uutena Portaat Luomuun –ravintolana suoraan portaalle 4. Ravintola Talli päivitti luomutuotevalikoimansa myös tasolta 3 tasolle 4. Ravintola DeXin Portaat Luomuun –taso päivittyi portaalta 3 portaalle 5. Ravintola DeXi nousi ensimmäisenä etelä-savolaisena ravintolana Portaat Luomuun –ohjelman tasolle 5.

Portaat luomuun on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama hanke, jolla pyritään lisäämään ammattikeittiöiden luomutuotteiden käyttöä. Portaat Luomuun on vapaaehtoinen. Ohjelmaan sitoutunut keittiö käyttää tarjotussa ruoassa jatkuvasti luomutuotteita sekä vähentää energiankulutusta ja jätteiden määrää. Ohjelma kostuu viidestä askeleesta, jotka määräytyvät luomutuotteiden käytön perusteella. Keittiössä käytetään vähintään kahdeksaa merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan.

Diplomit jaettiin luomupäivillä

Diplomit jaettiin valtakunnallisilla luomupäivillä Mikkelissä 12.11. Diplomeita olivat vastaanottamassa ravintola Kasarminan ravintolapäällikkö Riitta Keränen, ravintola DeXin ravintolapäällikkö Outi Turunen sekä Kasarmin kampuksen ravintolapalveluiden palvelupäällikkö Minna-Mari Mentula.

Kasarmin kampuksen ravintolapalvelut valmistautuu myös uuteen Joutsenmerkkihakuun vuonna 2015 päivittämällä luomu- ja lähiruokavalikoimiaan uusien Joutsenmerkkikriteerien mukaisiksi. Tulevaisuuden digitaalisissa ravintolapalveluissa tuodaan jatkossa esille paikallista luomu- ja lähiruokaosaamista niin pientilaesittelyin kuin ruokatarinoiden avulla mm. nettisivuilla, ruokalistoissa ja blogeissa.

Suomalaisista ammattikeittiöistä noin 65 prosenttia käyttää luomua ainakin muutamia kertoja vuodessa. Luomutuotteiden käyttö on kuitenkin satunnaista, sillä 37 prosenttia kaikista ammattikeittiöistä käyttää luomutuotteita harvemmin kuin joka viikko. 27 prosenttia keittiöistä käyttää luomutuotteita viikoittain ja 17 prosenttia päivittäin. Luomutuotteiden käyttö on kasvussa. Luomun käyttöä halutaan lisätä kaikissa tuoteryhmissä; osuus on 17 -30 % tuoteryhmästä riippuen. Osuudet ovat selvästi suurempia kuin aikaisempina seurantavuosina vuodesta 2007 lähtien. Kasvua on tapahtunut erityisesti satunnaisesti luomua käyttävien keittiöiden ryhmässä. Noin 42 % keittiöistä suunnittelee luomuostojen lisäämistä. (Luomu ammattikeittiöissä käyttötiedot; lähde Suurkeittiötutkimus 2012, Taloustutkimus).

Kansainvälinen trendi

Selvästi eniten luomuraaka-aineita käyttävät ruoka- ja anniskeluravintolat. Luomu näkyy monen kansainvälisiä asiakkaita palvelevan hotellin aamiaisella ja ruokalistoilla ja on selkeä trendi ruokaravintoloissa muualla maailmassa. Viime vuosien aikana luomun käyttö myös julkisella sektorilla on lisääntynyt. Esimerkiksi Tanskassa Kööpenhaminassa luomun käyttöprosentti on n. 70 % julkisen sektorin ammattikeittiöissä ja Ruotsissa vastaavasti n. 20 %.

---

Lisätietoa: ravintolapäällikkö Outi Turunen, outi.turunen@mamk.fi, 050 3785527

Mikkelin ammattikorkeakoulu (Mamk) tarjoaa opetusta seitsemällä eri koulutusalalla, tekee tutkimus- ja kehittämistyötä ja tuottaa palveluja alueen yrityksille ja ihmisille. Mamk on elinikäisen oppimisen korkeakoulu ja erikoisosaaja digitaalisen tiedon hallinnassa. Mikkelin ja Savonlinnan kampuksilla opiskelijoita on yhteensä 4500 ja henkilökuntaa 400. Mamk muodostaa yhdessä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs