Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Majavia lähes 10 000

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Majavia lähes 10 000

Tiedote.
Julkaistu: 01.12.2011 klo 09:23
Julkaisija: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Valtakunnallisissa majavalaskennoissa syksyllä 2010 löydettiin yhteensä 2 091 pesää, joista 1 400 oli kanadanmajavan eli amerikanmajavan pesiä. Euroopanmajavan pesiä löydettiin 691. Koko majavakantamme on jo 9 000 - 10 000, joista noin 2 000 on euroopanmajavia.

Kanta on jonkin verran kasvanut edellisestä laskennasta, joka tehtiin vuonna 2007. Silloin kanta oli noin 8 000 majavaa. Kasvua on tapahtunut etenkin Savossa ja hieman myös Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla, kun taas Kainuussa kanta on pienentynyt. Euroopanmajava on vähän kasvattanut levinneisyysaluettaan. Sitä esiintyy edelleen pääasiassa Satakunnassa, mutta joitakin euroopanmajavia elää myös Pohjois-Hämeessä ja Etelä-Pohjanmaalla.

Kanadanmajavia on eniten Etelä-Savossa ja melko runsaasti myös Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Noin puolet maamme kanadanmajavista elää Etelä-Savossa. Majava on edelleen harvalukuinen Hämeessä, Keski-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Varsinais-Suomesta ja Uudeltamaalta majavat puuttuvat. Lapissa kanadanmajavia on ainakin Rovaniemellä ja todennäköisesti Tervolassa, Sallan Salmivaarassa ja mahdollisesti jopa Lemmenjoella. Jokunen euroopanmajava on mahdollisesti vaeltanut Länsi-Lappiin Ruotsin puolelta. Lähimmät ruotsalaiset euroopanmajavat ovat 7–8 kilometrin päässä Haaparannasta.

Useimmilla majavan esiintymisalueilla majavia myös metsästettiin. Suurin osa saaliista tulee Etelä-Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Satakunnassa euroopanmajavan ydinalueella majavia oli metsästetty useamman metsästysseuran alueella kuin aiemmin. Viimeisen kolmen metsästyskauden aikana Satakunnassa on metsästetty 526 majavaa (keskimäärin 175/vuosi). Vuosittainen kiintiö on viime vuosina ollut 250 majavaa, ja lupia on myönnetty keskimäärin 239.

Lisätietoa RKTL:n verkkosivulla:
http://www.rktl.fi/riista/riistavarat/majavalaskenta.html

Lisätietoja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta:
erikoistutkija Kaarina Kauhala, puh. 020 575 1692

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos on 300 hengen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa luotettavaa ja korkealaatuista tietoa luonnonvaroista päättäjille, elinkeinoille, alan ammattilaisille sekä kansalaisille. Lisätietoa: www.rktl.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs