Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Maaston suurpalot mahdollisia myös Suomessa

Ilmatieteen laitos

Maaston suurpalot mahdollisia myös Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 04.05.2016 klo 10:36
Julkaisija: Ilmatieteen laitos

Suomen ilmastossa esiintyy noin kerran kymmenessä vuodessa säätilanne, jolloin suuressa osassa maata maasto on erittäin altis suurpalolle.

Laaja-alaisten metsäpalojen edellytyksenä on kuiva maasto sekä palojen leviämiselle otolliset sääolot: voimakas tuuli, korkea lämpötila sekä alhainen ilmankosteus. Silloin tällöin myös Suomen ilmastossa kuivuus kasvattaa metsäpalovaaraa ja tekee myös laaja-alaiset metsäpalot mahdollisiksi. Tuorein esimerkki Suomen ilmastoa vastaavissa oloissa tapahtuneesta suurpalosta oli Keski-Ruotsissa Västmanlandissa vuonna 2014 tapahtunut noin 14 000 hehtaarin laajuinen palo. ”Huolimatta hyvästä ennakkovaroitus- ja sammutusjärjestelmästä emme voi varmuudella sanoa, ettei vastaava suurpalo voisi tapahtua myös Suomessa”, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Ari Venäläinen. Tällä hetkellä Kanadassa kokonaista kaupunkia evakuoidaan maastopalon takia.

Olosuhteet suurpaloihin ovat Suomessakin mahdollisia, kun maasto on pääsee kuivumaan pitkään jatkuneen sateettoman jakson jälkeen ja samanaikaisesti metsä- ja latvapaloindeksi kohoavat korkealle voimakkaan tuulen, korkean ilman lämpötilan ja alhaisen ilman kosteuden seurauksena. Tällaisia olosuhteita esiintyy tuoreen tutkimuksen mukaan tyypillisesti Etelä-Euroopassa vuosittain. Suomen ilmastossa on noin kerran kymmenessä vuodessa säätilanne, jolloin suuressa osassa maata maasto on erittäin altis suurpalolle. Yksittäisiä päiviä, jolloin palojen leviäminen suurpaloksi jollakin pienemmällä alueella on mahdollista, on Etelä-Suomessa lähes vuosittain, pohjoisempana harvemmin. Suurten metsäpalojen esiintymiselle erityisen otollisten säätilanteiden esiintymistodennäköisyyksiä Suomessa ei ole aiemmin systemaattisesti kartoitettu.

Suurpaloihin liittyy suuria taloudellisia menetyksiä, ja niinpä 10 000 hehtaarin suuruusluokkaa olevan palon arvioidut kustannukset olisivat useita kymmeniä miljoonia euroja. Suurten taloudellisten ja muiden menetysten riski korostaa palojen ennaltaehkäisyn merkitystä; Suomen ilmasto ei suojaa maatamme suurpaloilta, ja palojen ennaltaehkäisyyn ja sammuttamiseen liittyvien riskianalyysien tuleekin olla ajan tasalla. Lisäksi ilmastonmuutokseen sopeutuminen edellyttää varautumista myös sään ääri-ilmiöihin.

Lisätietoja:

Tutkija Ari Venäläinen, puh. 050 313 7185, ari.venalainen@fmi.fi
Tutkija Ilari Lehtonen, puh. 029 539 6617, ilari.lehtonen@fmi.fi

 

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit
Ilmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Lisätietoa Ilmatieteen laitoksen viestinnästä, puh. 029 539 2231

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs