Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Maakotkia ammutaan Suomessa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Maakotkia ammutaan Suomessa

Tiedote.
Julkaistu: 05.07.2013 klo 10:27
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto ja BirdLife Suomi ovat huolestuneet lyhyessä ajassa ilmitulleista maakotkien ampumisista. Etelä-Suomessa on vuoden sisään ammuttu neljää maakotkaa: Virroilla, Mouhijärvellä, Harjavallassa ja Köyliössä. Myös Kainuussa on havaittu ongelmia pesimätuloksessa. Huolestuneet järjestöt pitävät ilmeisenä, että kyse on rauhoitettujen petolintujen vainon lisääntymisestä.

”Petolintujen vaino on ihmisten luontotietoisuuden kasvun myötä ollut jo pitkään vähenevää. Viime vuosina tilanne on muuttunut, mikä johtunee julkisessa keskustelussakin näkyneenä vääristyneestä näkemyksestä petoeläinten roolista luonnossa”, BirdLife Suomen toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa kommentoi.

BirdLife Suomi ja Suomen luonnonsuojeluliitto pitävät tärkeänä, että todettuihin tapauksiin puututaan ja että poliisi ja metsästäjät tekevät parhaansa tapausten selvittämiseksi. Järjestöt pyytävät kaikkia kotkien tai muiden petolintujen vainosta tietäviä ilmoittamaan tiedoistaan poliisille ja luonnonsuojelujärjestöille, jotta maakotkien ampujat saadaan vastuuseen.

Osaa kotkista on ammuttu haulikolla, joka on lyhyen kantaman ase. Haulikolla ammutaan tyypillisesti alle 35 metrin päähän. Tältä etäisyydeltä suuren petolinnun tunnistaminen pitäisi olla hyvin helppoa.

Esimerkiksi kevättalvella 2013 Köyliön susialueelta loukkaantuneena löytynyt maakotkanaaras todettiin vastikään valmistuneessa Eviran ruumiinavauksessa ammutuksi. Aikuista naaraskotkaa oli ammuttu haulikolla jalkoihin. Tulehdusten ja haavojen seurauksena lintu ei enää kyennyt saalistamaan. Lopulliseksi kuolinsyyksi todettiin nälkään nääntyminen.

Myös Kainuussa on epäilyksiä maakotkien vainosta. Maakunnan poikastuotto on puolet maan keskiarvosta. Toiseksi emoksi on vaihtunut niin tiheästi uusi lintu, usein kokematon nuori yksilö, että tilanne ei vaikuta enää luonnolliselta.

"Poliisin on saatava riittävät tutkintakeinot käyttöön, muun muassa mahdollisuus kuunnella kotkantappajien kännyköitä. Tämä edellyttää säädöstä törkeästä luonnonsuojelurikoksesta. Tarvittavat lakimuutokset on saatava heti valmisteluun", sanoo johtava asiantuntija Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Järjestöt pitävät Satakunnan käräjäoikeuden toukokuista maakotkan ampumisesta annettua tuomiota outona. Käräjäoikeus lievensi tuomiotaan maakotkan ohjeellisesta arvosta viidennekseen ja katsoi, ettei kiväärin menettäminen rikoksentekovälineenä ole kohtuullista.

Kaikki petolinnut ovat Suomessa rauhoitettuja. Maakotkan ampumisesta tuomitaan sakkoihin, minkä lisäksi tekijä joutuu maksamaan lajin korvausarvon 4877 euroa valtiolle. Lisäksi rikoksentekovälineen eli aseen menettää yleensä valtiolle.

 

Lisätietoja:

- Toiminnanjohtaja Aki Arkiomaa BirdLife Suomi, puh. 040 547 6175, www.birdlife.fi

- Johtava asiantuntija Ilpo Kuronen, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 0400 153 133, www.sll.fi

- Aluesihteeri Risto Vilen, SLL Satakunnan piiri, puh. 044 021 1838

--
Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto
matti.nieminen@sll.fi, puh. 050 564 2283, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs