Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Maa- ja metsätalousministeriö ruokkii metsästäjien saalisnälkää ilveksen tappoluvilla

Suomen luonnonsuojeluliitto

Maa- ja metsätalousministeriö ruokkii metsästäjien saalisnälkää ilveksen tappoluvilla

Tiedote.
Julkaistu: 18.07.2013 klo 08:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä ilveksen metsästyksen lisäämiselle ei ole asiallisia perusteita. Ilveksistä on kiusaa ainoastaan metsästäjille, joiden kanssa ne kilpailevat samasta saaliista.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää poikkeuslupia lähes 600 ilveksen metsästykselle. Keskeisinä perusteluina esitetään kannanhoidolliset syyt sekä ilveksen aiheuttama ihmisen sosiaalisen sietokyvyn ylittyminen.

Esitetty verotus olisi ennätyskorkea: 589 yksilöä eli peräti 22 prosenttia kannasta. Näin mittava metsästys vähentäisi ilveskantaa. Ylimetsästys ei ole metsästyslain kestävän käytön periaatteen eikä luontodirektiivin suotuisan suojelun tason vaatimusten mukaista.

Poikkeusluvista valtaosa (549 yksilöä) on suunnattu poronhoitoalueen ulkopuolelle. Poronhoitoalueen eteläpuolella ilves kuitenkin aiheuttaa hyvin vähän korvattavia vahinkoja. Viime vuonna ilveksen aiheuttamia kotieläinvahinkoja kirjattiin alle 20. Metsästystä ei voi perustella vahinkojen ennaltaehkäisyllä.

Metsästys sosiaalisen sietokyvyn ylittymisen vuoksi on samoin perusteetonta, sillä ilves ei aiheuta ihmiselle vahinkoa. Vaikka ilves tulee asutuksen läheisyyteen, sitä näkee harvoin. Se on arka ja valpas eläin.

"Tosiasiassa kyse on metsästäjien saaliskateudesta. Ilves kilpailee heidän kanssaan kauriista ja jäniksistä", sanoo Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

Luonnonsuojeluliitto toivoo, että Riistakeskus unohtaa MMM:n antaman katon ja myöntää pyyntilupia korkeintaan 420 eli 16 prosenttia kannasta. Tämä lisäisi metsästyksen yleistä hyväksyttävyyttä ja estäisi ilveskannan laskun.

Ilveksen ja ihmisen suhteen kehittämisessä paras vaihtoehto on positiivinen vaikuttaminen metsästäjien asenteisiin. Tässä valistustyössä auttaisi ilveksen riistanhoidollisten hyötyjen korostaminen. Ilves tappaa vieraslajeja, kettuja ja muita pienpetoja, mistä on hyötyä esimerkiksi metsäkanalinnuille.

Lisätietoja: johtava asiantuntija Ilpo Kuronen puh. 040 015 3133

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Maija Lielahti, verkkotoimittaja
Suomen luonnonsuojeluliitto
maija.lielahti@sll.fi, puh. 046 600 0598, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs