Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luontohaaste-kilpailussa suojeltiin arvokkaita soita ja metsiä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luontohaaste-kilpailussa suojeltiin arvokkaita soita ja metsiä

Tiedote.
Julkaistu: 20.02.2012 klo 10:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Partiolaiset ja Suomen Latu haastoivat viime vuonna Suomen kunnat ja seurakunnat toista kertaa mukaan turvaamaan luontomme monimuotoisuutta. Vuoden 2011 aikana uutta suojelualaa syntyi näin 940 hehtaaria. Voittajiksi valittiin Seinäjoen kaupunki sekä Haapajärven seurakunta. Yhteensä 9 kuntaa ja seurakuntaa ilmoitti kohteitaan haastekampanjaan.

Vuonna 2011 haettiin suojeltaviksi erityisesti ilmastonmuutoksen hidastamiseksi tärkeitä, hiiltä varastoivia alueita. Tällaisia ovat muun muassa suot ja vanhat metsät. Kilpailussa tarkasteltiin luontoarvojen lisäksi sitä, miten kunnat ja seurakunnat onnistuvat yhdistämään luonnon monimuotoisuuden suojelun ja virkistyskäytön. Kilpailussa oli kaksi sarjaa, toinen kunnille, toinen seurakunnille.

Kuntasarjan voittajaon Seinäjoen kaupunki. Seinäjoen kolmen suojelualueen kokonaisuus käsittää useita arvokkaita luontotyyppejä. Iso Teerinevan luonnontilainen suoalue toimii ekologisena käytävänä Suppelonnevan Natura-alueelle. Tällä teerien soidinsuolla pesivät myös liro, kurki ja kapustarinta. Roomionniemen kangasmetsän suojuottien kätköissä ja ranta-alueella viihtyy harvinaista linnustoa, kuten pohjantikka ja merikotka. Alueet ovat osa merkittävää virkistys- ja luontomatkailukokonaisuutta.

"Kaupunki osoittaa suurta vastuullisuutta suojellessaan luonnoltaan näin monimuotoisen erämaisen luontokokonaisuuden lähellä asukkaita", iloitsee Luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Seppo J. Ojala.

"Kunnilla on lainsäädännön perusteella erityisvastuu luonnon monimuotoisuuden suojelusta. Seinäjoen kaupunki on päätöksillään halunnut turvata kaupunkilaisille ainutlaatuisen virkistysmahdollisuuden säilyttämällä monimuotoista metsäluontoa myös tuleville sukupolville", sanoo Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki. "Olemme iloisia siitä, että pyrkimyksemme on tällä tavoin palkittu."

Haapajärven seurakunnan suojelema Lamminräme on yhtenäinen, ennallistettu suokokonaisuus. Alue on kilpailun teemaan erittäin hyvin soveltuva luonnon hiilivarasto. Suon ennallistaminen tukee erinomaisella tavalla alueen palautumista luonnontilaan. Alueella on merkitystä myös virkistyskäytön kannalta, sillä sitä käyttävät retkeilyyn ahkerasti muun muassa partiolaiset.

"Lamminrämeen suojelualueen perustaminen sopii luontevasti seurakuntamme toimintatavoitteisiin. Aikaisemmin seurakunta on tehnyt suojelupäätöksen omistamastaan Isosaaresta, joka sijaitsee Haapajärven läpi virtaavan Kalajoen Siiponkoskella. Parisen vuotta sitten seurakunnalle myönnettiin Kirkon ympäristödiplomi", kertoo kirkkoherra Kari Tiirola Haapajärven seurakunnasta.

Luontohaaste-kilpailun raadissa ovat edustettuina Luonnonsuojeluliitto, Suomen Partiolaiset, Suomen latu, Kuntaliitto, Kirkkohallitus, Suomen ympäristökeskus sekä ympäristöministeriö.

Kilpailussa painotetaan erityisesti virkistyskäytön ja luonnonsuojelun yhteensovittamista. Luontohaaste jatkuu vuosittain aina vuoteen 2020 saakka. Tähän mennessä luonnon monimuotoisuuden kato tulee saada pysäytettyä.

Luontohaaste-kilpailu vuodelle 2012 julistetaan alkavaksi. Nyt on hyvä aika etsiä oman kunnan tai seurakunnan paras luontokohde, säilyttää se tulevienkin polvien iloksi ja osallistua samalla kilpailuun joka tuo paikkakunnalle positiivista näkyvyyttä.

 

Lisätietoja:

- www.sll.fi/luontojaymparisto/luontohaaste

- Risto Sulkava, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, risto.sulkava@sll.fi, puh. 050 560 2113

- Hannele Ahponen, suojelukoordinaattori, Suomen luonnonsuojeluliitto, hannele.ahponen@sll.fi, puh. 050 5323 219

- Petri Kovács, partiojohtaja, Suomen Partiolaiset, petri.kovacs@partio.fi, puh. 040 728 4081,

- Eki Karlsson, toiminnanjohtaja, Suomen Latu, eki.karlsson@suomenlatu.fi, puh. 044 328 3286

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs