Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luonnonsuojeluliitto vetoaa Saimaalla kalastaviin: Älä kalasta verkoilla loppukesällä

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto vetoaa Saimaalla kalastaviin: Älä kalasta verkoilla loppukesällä

Tiedote.
Julkaistu: 20.06.2014 klo 07:00
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Kalastusrajoitukset Saimaalla päättyvät 30.6. Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa kalastajia jättämään verkot pois myös sen jälkeen, sillä heinäkuusta on tullut saimaannorpalle vaarallisin kuukausi.

Keväiset kalastusrajoitukset ovat toimineet: norppia ei tuolloin enää juuri menehdy kalanpyydyksiin.

- Ikävä uutinen on, että kuuttien pyydyskuolemat ovat siirtyneet loppukesään, jolloin kalastajat vievät verkot jälleen vesille, Suomen luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen sanoo.

Norppien kalanpyydyskuolemat eivät Metsähallituksen tilastojen mukaan ole juuri vähentyneet. Tutkijoiden mukaan todellinen kalanpyydyskuolleisuus on jopa 2–3-kertainen tilastoihin verrattuna. On selvää, että kalastusrajoituksia on jatkettava ainakin elokuun loppuun asti.

- Kalastusta täytyy lisäksi rajoittaa Saimaalla laajemmin: kuutit uivat jo kesäkuussa yli 25 kilometrin matkoja – niillekin vesille, missä kalastusta ei ole nykyään rajoitettu.

Toukokuun lopussa saimaannorpan kuutti takertui Pohjois-Karjalassa rajoitusalueen ulkopuolella löysänieluiseen katiskaan ja kuoli. Myös apukinoskuuttien lähettimet ovat kertoneet kuuttien uivan rajoitusalueen ulkopuolelle.

- Vaikka rajoitukset loppuvat, voi jokainen itse päättää, käyttääkö verkkoja. Toivomme, että mahdollisimman moni kalastaa muilla, norpalle turvallisilla tavoilla. Lisäksi suosittelemme, että nielurajoittimet asennetaan katiskoihin koko Saimaan alueella, Tiainen sanoo.

Jos pyydyskuolemat eivät lopu, on saimaannorppa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Luonnonsuojeluliitto jakaa kesällä Saimaan alueella ilmaisia nielurajoittimia katiskoihin.

- Saimaannorpan suojelusta on iloa koko Saimaan luonnolle ja samalla matkailulle. Verkkokalastuksesta luopumisesta hyötyvät myös uhanalaiset kalat, kuten äärimmäisen uhanalainen saimaannieriä.

Lisätiedot:

Luonnonsuojeluliiton norppa-asiantuntija Kaarina Tiainen, puh. 050 530 3270, kaarina.tiainen@sll.fi

 

 

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Laura Rantanen, tiedottaja
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs