Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luonnonsuojeluliitto: Raahen kultakaivoksen päästöille Perämereen tiukat rajat

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto: Raahen kultakaivoksen päästöille Perämereen tiukat rajat

Tiedote.
Julkaistu: 13.07.2012 klo 11:14
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on jättänyt torstaina 12.7. Vaasan hallinto-oikeuteen valituksen Raahessa toimivan Nordic Mines Oy:n Laivakankaan kaivoksen purkuputkiluvasta. Luonnonsuojeluliitto vaatii luvan kumoamista tai lupaehtojen tarkentamista.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi 12.6. Nordic Minesille ympäristö- ja rakentamisluvan kultakaivoksen jätevesien purkuputkelle. Putken kautta käsitellyt jätevedet johdettaisiin Perämereen vesistöalueelle, jota jo ennestään kuormittaa läheinen Rautaruukin terästehdas.

Ympäristönsuojeluasetus edellyttää selkeästi, että ympäristöluvassa on esitettävä raja-arvot haitallisten aineiden päästöille. Valituksessaan Suomen luonnonsuojeluliitto huomauttaa, että nyt myönnetyssä luvassa ei ole näille määrätty raja-arvoja. Niitä ei ole asetettu myöskään kaivoksen varsinaisessa ympäristöluvassa. Kaivoksen jätevesissä on useita metalleja ja muita aineita, joille tulisi asettaa lain vaatimuksen mukaisesti purkuputken luvassa selvät rajat.

"Talvivaaran tapauksesta olisi pitänyt jo oppia, ettei päästörajoja pidä jättää luvista pois. Jos päästöjen määrä ylittääkin oletukset, ilman muodollisia raja-arvojen ylityksiä toimintaan on lähes mahdotonta puuttua", sanoo suojeluasiantuntija Hanna Hakko.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että kaivoksen varsinaisessa ympäristöluvassa ei ole myöskään annettu riittäviä määräyksiä mereen päästettävien vesien laadusta. Haitallisten aineiden päästö mereen saattaa aiheuttaa sellaista vesien pilaantumista, joka on vesienhoitosuunnitelmien tavoitteiden vastaista.

"Raahen edustan vedenlaatu on luokiteltu tyydyttäväksi. Hyvän tilan saavuttaminen vaatii jo nykyisellä kuormituksella vesiympäristölle haitallisten aineiden mereen pääsyn minimointia. Vesipuite- ja meristrategiadirektiivien tavoitteita meriympäristön hyvästä ekologisesta tilasta ei saavuteta, jos kuormitus lisääntyy pisaraakaan", toteaa johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

Myös paikalliset asukkaat ovat valittaneet purkuputken lupapäätöksestä. Lisäksi maanantaina 9.7. kaivoksella sattunut patoaltaan murtuma ja jäteaineiden pääsy luontoon on herättänyt epäilyksiä Laivakankaan toiminnan luotettavuudesta.

"On käsittämätöntä, että kaivosyhtiöiden sallitaan pilata vesistöjä samaan aikaan kun haja-asutukselle on asetettu tiukat määräykset harmaiden vesien käsittelystä. Se on täydessä ristiriidassa yleisen oikeuskäsityksen kanssa", Kuronen toteaa.

 

Lisätiedot:

Hanna Hakko, suojeluasiantuntija, 050 345 44 11

Ilpo Kuronen, johtava suojeluasiantuntija, 0400 153133 (vesipuite- ja meristrategiadirektiivit)

Suomen luonnonsuojeluliiton valitus Raahen Laivakankaan kaivoksen purkuputkiluvasta:
http://www.sll.fi/mita-me-teemme/kaivostoiminta/Valitus_Nordic%20Mines_jatevesien%20purkupaikan%20ymparistolupa_12-07-12.pdf

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs