Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luonnonsuojeluliitto: Kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää 22.5. juhlittava panostamalla hallitusohjelmassa metsien suojeluun

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto: Kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää 22.5. juhlittava panostamalla hallitusohjelmassa metsien suojeluun

Tiedote.
Julkaistu: 21.05.2011 klo 14:58
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Sunnuntaina 22.5. vietetään Kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden päivää. YK:n perustaman päivän teemana on tänä vuonna metsäluonnon monimuotoisuus, sillä vuosi 2011 on YK:n metsien vuosi. Metsät ovat maapallomme monimuotoisin maaekosysteemi, joissa elää kaksi kolmasosaa kaikista maalla elävistä eläin- ja kasvilajeista.

Vaikka metsien tuottamien luonnon palveluiden arvo ymmärretään yhä paremmin, metsiä uhkaa häviäminen ja monimuotoisuuden heikkeneminen kaikkialla maailmassa. Suomessa haasteena on etenkin metsäluonnon yksipuolistuminen tehokkaan puuntuotannon seurauksena, mikä pitkällä tähtäimellä voi vaarantaa myös metsien kyvyn ylläpitää ekosysteemipalveluita.

"Tällä hetkellä tärkeintä suomalaisen metsäluonnon turvaamiseksi on lisätä suojelualueiden määrää Lapin eteläpuoleisessa Suomessa", Luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Sini Eräjää kertoo.

"Tärkein yksittäinen teko metsiemme puolesta olisikin Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman eli METSO:n rahoituksen turvaaminen valmisteilla olevassa hallitusohjelmassa", Eräjää sanoo. Suojelualueiden hankinta ohjelmassa perustuu maanomistajien oma-aloitteisiin tarjouksiin.

Ohjelman tavoitteena on nostaa Etelä-Suomen metsien suojelutasoa on noin prosentilla. Tämä edellyttää vähintään 70 miljoonan euron vuosittaista rahoitusta vuoteen 2016 asti.

"Ohjelma on saavuttanut niin laajan tuen ja suosion, että sen laajentamista esimerkiksi soiden suojeluun kannattaa harkita. Samoin ohjelmaa kannattaa jatkaa ainakin vuoteen 2020 asti. Vaikka valtion talous on nyt tiukalla, pitää luonnonsuojelu nähdä investointina tulevaisuuteen. Tilanteen korjaaminen myöhemmin tulee aina vain kalliimmaksi", Eräjää kannustaa hallitusneuvottelijoita.

Kansainvälisesti tavoitteena on pysäyttää tai vähintään puolittaa maailman metsäkato vuoteen 2020 mennessä ja lisätä suojelualueiden pinta-ala 17 prosenttiin.

"Suomi voi varsin helposti näyttää suojelussa esimerkkiä muilla maille. Metsänsuojelun rahoituksen varmistaminen hallitusohjelmassa on välttämätöntä", Eräjää sanoo.

Lisätiedot:

Sini Eräjää, Suomen luonnonsuojeluliiton asiantuntija hallitusneuvotteluissa, metsäasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 358 3838

Kansainväliset International Day for Biological Diversity -sivut:

http://www.cbd.int/idb/2011/


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs