Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luonnonsuojeluliitto ja Etelä-Karjalan Osuuskauppa suojelevat yhdessä saimaannorppaa

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto ja Etelä-Karjalan Osuuskauppa suojelevat yhdessä saimaannorppaa

Tiedote.
Julkaistu: 23.03.2012 klo 11:08
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Etelä-Karjalan Osuuskauppa aloittavat yhteistyön saimaannorpan auttamiseksi Kalasta oikein katiskalla -kampanjalla. Kalastuksen harrastajille jaetaan ilmaiseksi nielurajoittimia, jotka estävät kuutin tunkeutumisen katiskaan. Viisivuotisen toiminnan tavoitteena on saada norppakanta kasvamaan ja turvata norpan tulevaisuus osana Saimaan luontoa.

Saimaannorppa on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Se on Saimaan alkuperäinen asukki, jääkauden jälkeläinen ja maailman harvinaisin hylje. Jäljellä on noin 290 yksilöä. Kanta on lähtenyt heiveröiseen nousuun. Välittömän sukupuuton uhan on arvioitu hellittävän, kun norppia on yli 400.

”Etelä-Karjalan Osuuskauppa tavoittaa asiakkainaan laajalti Saimaan alueen asukkaita, kesämökkiläisiä ja matkailijoita. He ovat avainasemassa tarpeettomien pyydyskuolemien vähentämisessä. Olemme iloisia, että Eekoo haluaa näyttää tietä vastuullisuudessa”, Suomen luonnonsuojeluliiton norppa-asiantuntija Kaarina Tiainen sanoo.

"Eekoo on iso liike ja tehnyt hyvää tulosta. Halusimme tehdä osamme ja auttaa saimaannorpan suojelussa. Tärkeintä on, että äärimmäisen uhanalaisen saimaannorpan kanta saadaan nousuun", Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Ahti Manninen kertoo yhteistyön tavoitteista.

Edelleenkin liian moni norppa ja erityisesti itsenäistä elämää opetteleva kuutti hukkuu kalanpyydyksiin. Verkkokuolemat ovat vähentyneet, mutta myös katiskat voivat olla kuuteille surmanloukkuja. Ratkaisevaa on katiskan suuaukko eli nielu. Löysä- ja leveänieluiset katiskat ovat kiellettyjä keskeisillä norppa-alueilla, mutta silti lähes puolet vuonna 2011 kalastuksenvalvonnassa tarkastetuissa katiskoista oli sopimusten ja asetuksen vastaisia. Todennäköisimpänä syynä tähän oli tiedon puute.

Keväästä 2012 alkaen Suomen luonnonsuojeluliitto ja Etelä-Karjalan osuuskauppa jakavat Saimaan alueen vapaa-ajankalastajille ilmaiseksi nielurajoittimia katiskoihin sekä ohjeita niiden asentamiseen. Niitä jaetaan Eekoon liikkeissä ja huoltoasemilla. Lista jakelupisteistä tulee osoitteeseen www.sll.fi/saimaannorppa pääsiäiseen mennessä.

”Meille Saimaan rantojen asukkaille on erittäin tärkeää saimaannorpan hyvinvointi. Kalasta oikein katiskalla -kampanja auttaa kalastamaan niin, että kalastus ei uhkaa yhtä maailman harvinaisimmista eläimistä. Haluamme virkistäytyä Saimaan luonnossa, käyttää hyväksi sen puhdasta järvikalaa ja turvata suomalaisen luonnonsuojelun symbolin tulevaisuus”, Manninen kertoo.

 

Lisätietoja:

- toimitusjohtaja Ahti Manninen, Etelä-Karjalan Osuuskauppa, p. 0500 173 473

- Kaarina Tiainen, saimaannorppa-asiantuntija ja Etelä-Karjalan aluepäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 050 530 3270

- Listan nielurajoittimien jakelupisteistä ja video niiden käytöstä on osoitteessa: www.sll.fi/saimaannorppa

- Kuva saimaannorpasta median käyttöön, kuvan yhteyteen tieto Juha Taskinen / SLL

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs