Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luonnonsuojeluliitto iloitsee Euroopan kalastusuudistuksesta

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitto iloitsee Euroopan kalastusuudistuksesta

Tiedote.
Julkaistu: 30.05.2013 klo 17:41
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

EU:n neuvosto ja parlamentti pääsivät varhain tänä aamuna sopimukseen EU:n kalapoliitikan (CFP) uudistuksesta. Neuvottelutulos menee vielä molempien tahojen virallisesti hyväksyttäväksi. Jo nyt on kuitenkin selvää, että ympäristön kannalta lopputulos parani neuvottelujen loppusuoralla.

"Tärkeintä on, että kalakannoille tulee ensimmäistä kertaa sitovasti kestävän enimmäistuoton tavoite. Se pitää ottaa huomioon esimerkiksi lohen kalastuskiintiöistä päätettäessä," sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola.

Suomen kalastuskulttuurin kannalta oli tärkeää, että jäsenmaille ei tullut pakkoa jakaa kalastajille yksityistettäviä kalastusoikeuksia.

Kalastusta suunnataan entistä enemmän haluttuihin saalislajeihin. Ei-toivotun sivusaaliin määrää vähennetään ja sen poisheitto kielletään. Kalastuksen valvontaa tehostetaan. Merkittävää on, että EU-maiden kalastuslaivastojen toimintaa muilla vesillä, kuten Afrikan edustalla, muutetaan kestävämmäksi.

"Sopimus on merkittävä läpilyönti. Luonnonsuojeluliitto on tehnyt monta vuotta töitä kestävän kalastuksen puolesta sekä Helsingissä että EU-tasolla yhdessä muun muassa OCEAN2012-verkoston ja Fisheries Secretariatin kanssa", Veistola kertoo.

Tärkeää uudistuksen läpimenolle oli poliittinen tuki, jota tuli sekä Suomen eduskunnasta että Euroopan parlamentista.

Luonnonsuojeluliitto iloitsee, että yksikään suomalainen Euroopan parlamentin jäsen ei äänestänyt CFP:n uudistusta vastaan. Eturintamassa uudistusta edistivät myös EU:n kalastusvaliokunnan suomalaisjäsenet, ensin Carl Haglund ja hänen siirryttyään ministerksi Nils Torvalds.

Seuraavaksi EU:n pitää päästä sopimukseen Itämeren lohen ja muiden kalalajien hoitosuunnitelmista. Samoin kestävälle kalapoliikalle on varmistettava sen ansaitsema rahoitus meneillään olevassa Euroopan meri- ja kalatalousrahaston uudistuksessa.

 

Lisätietoja

- erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola@sll.fi

 

--
Matti Nieminen
viestintäpäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto
puh. 050-564 2283, etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs