Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Ympäristö ja luonto » Luonnonsuojeluliitosta kiitoskukat Riistakeskuksen Samille ja Keijolle

Suomen luonnonsuojeluliitto

Luonnonsuojeluliitosta kiitoskukat Riistakeskuksen Samille ja Keijolle

Tiedote.
Julkaistu: 02.10.2014 klo 16:48
Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto

Suomen luonnonsuojeluliitto on toimittanut tänään kiitoskukat kahdelle Suomen riistakeskuksen henkilölle, joilla oli merkittävä rooli siinä, että Suomen riistakeskus ei myöntänyt vahinkoperusteista poikkeuslupaa 6 suden pyyntiin Toholammille.

Suurimman työn asian selvittelyssä teki vs. riistapäällikkö Sami Tossavainen, joka teki muun muassa tarkastukset paikan päällä Toholammilla. Kukat sai myös riistapäällikkö Keijo Kapiainen, joka teki asiasta lopullisen päätöksen.

- Riistakeskus osoitti vastuullisuutta siinä, ettei myöntänyt lupaa koko lauman poistoon. Työ on tehty huolella, Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava toteaa.

Poikkeuslupaa haettiin karjankasvatukselle aiheutuvan erityisen merkittävän vahingon ehkäisemiseksi ja yleisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella. Suomen riistakeskus hylkäsi vahinkoperusteisen poikkeuslupahakemuksen tekemiensä selvitysten perusteella.

Lainsäädännön mukaan poikkeuslupa voidaan myöntää tarkoin yksilöidylle eläimelle, joka aiheuttaa esimerkiksi vaaraa tai erityisen merkittävää vahinkoa, jos muuta tyydyttävää ratkaisua ei ole.

Suomen riistakeskus katsoo kuitenkin, että tässä tapauksessa karjavahinkojen estämiseksi ensisijainen muu tyydyttävä ratkaisu on petoaitojen rakentaminen. Poliisi on myöntänyt hakemusalueelle ja sen läheisyyteen susille karkotusluvan.

Suomen riistakeskus kiinnitti päätösharkinnassaan huomiota syyskuun aikana tapahtuneisiin pihakäynteihin. Näistä suurin osa on tapahtunut tuotantorakennusten läheisyydessä. Navettojen nurkille sudet oli houkutellut helppo ravinto, eli muista syistä kuolleet naudat. Suomen riistakeskus katsoi kyseisten pihakäyntien olevan estettävissä, jos kuolleet eläimet säilytetään Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran antamien ohjeiden mukaisesti.

Luonnonsuojeluliiton tietoon on tullut kuvamateriaalia, jossa näkyy, että yhden lauman jäsenen jalka on vahingoittunut. Jalka näyttäisi materiaalin perusteella olevan kokonaan poikki, mikä tarkoittaa, ettei eläin pysty pitkään selviämään luonnossa lajityypillisellä tavalla.

Videolla eläin liikkuu hankalasti kolmella jalalla, jää jälkeen laumastaan, ja tulee siksi ilmeisesti yhä useammin navetoiden nurkille hakemaan ravintoa. Luonnonsuojeluliiton tiedossa on ainakin yksi varma tapaus Toholammilta, jossa navetan nurkalle on viritetty laittomia haaskoja, jotta saataisiin susista kuvia riistakameralla.

- Vastaavaa tapahtuu muuallakin Suomessa, ja tällainen toiminta on tietenkin aivan edesvastuutonta. Pihojen lähellä tapahtuva ruokinta aiheuttaa susien pihakäyntejä ja totuttaa susia ihmisen läheisyyteen. Tästä seuraa uusia konflikteja, Sulkava sanoo.

Liiton kanta on, että pahasti vahingoittuneet susiyksilöt on järkevää poistaa vastuullisesti. Erityisen tärkeää on tutkia mistä vahingoittuminen johtuu, eli poistetut tai muuten kuolleena tavatut yksilöt tulee saada nopeasti tutkimuskäyttöön.

Useassa tapauksessa vammautuneista pihapiirien läheisyyteen hakeutuneista susiyksilöistä on löytynyt merkkejä salametsästyksestä. Niistä on löytynyt esimerkiksi koteloituneita hauleja.

Lisätietoja: Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava, 050 560 2113

Luonnonsuojeluliiton tiedottaja Laura Rantanen, 0400 415 042

Suomen luonnonsuojeluliitto on maan suurin ympäristönsuojelun kansalaisjärjestö.
---
Laura Rantanen, tiedottaja
Suomen luonnonsuojeluliitto
etunimi.sukunimi@sll.fi, www.sll.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs